Pagini

luni, 29 aprilie 2013

Incubator icre pastravi-confectionat acasa-reproducerea pastravilor.

Incubator pentru icre de pastravi, confecţionat acasă.

După modul de folosire sunt 4 tipuri de incubatoare pentru icre păstrăvi. Incubatoare orizontale, în scări (trepte), verticale (suprapuse), şi cilindrice. După formă, sunt doar două tipuri de incubatoare: cutie şi cilindru. Cutiile pot fi din plastic, fibra de sticlă, lemn sau tabla de inox. Cilindrii pot fi din plastic, fibra de sticlă sau sticlă.
Modelul de incubator folosit de mine este o cutie de plastic folosită în trepte, apa curgând din una în alta. Aşezarea cutiilor de plastic în trepte e mai avantajoasă pentru selectarea icrelor. Cutiile se pot poziţiona şi în modul vertical, suprapuse una peste alta (etajate), dar e mai greu cu selectarea icrelor. Fiecare cutie trebuie mutată separat, zilnic.

Acasă se poate confecţiona, atât tipul de incubator cutie, cât şi tipul de incubator cilindric. Incubatorul cilindric din plastic poate fi confecţionat acasă dintr-o găleată de plastic.


"Fiindcă se apropie perioada mulsului la păstrăvul fântânel, m-am gândit să prezint un tip de incubator care este la îndemâna oricui, fără o investiţie substanţială.

Astfel, pentru a incuba 100.000 de icre, putem confecţiona un incubator dintr-o găleată din plastic de uz casnic, cu un volum de 10 litri (vezi schiţa). Fundul găleţii va fi dublat cu ajutorul unei site, confecţionată din tablă perforată, cu orificii de 2 mm, dispuse altern, la o distanţă de 1,5 mm între ele.
Distanţa între fundul găleţii şi sită va fi de 6 cm. Apa intră sub sită printr-un tub central, alimentat prin intermediul unui furtun. 
Debitul de apă asigurat va fi de 10 litri/minut. Dacă se vor incuba mai puţine icre, se va reduce debitul de apă, în aşa fel încât curentul ascendent al apei să nu mobilizeze icrele."

La tipul de incubator cilindric nu se mai poate face selectarea icrelor moarte, de asta tratarea icrelor se face zilnic. Asta e obligatoriu. Fără tratament în câteva săptâmâni toate icrele vor fi moarte, mucegaiul de lemn transmiţându-se de la una la alta.

Eu am ales tipul de incubator, cutie din plastic. A trebuit să confecţionez numai cutia interioară, cutia  de plastic exterioară am găsit-o în comerţ la un preţ avantajos. De pe siteul cu accesorii pentru porumbei am cumparat cutiile.

Lungimea 55cm,latimea 50cm si inaltimea de 10 cm.
La cutia exterioară din plastic se dau două găuri,  şi se întroduc furtune în cazul în care apa se refoloseşte curgând dintr-o cutie în alta. În cazul în care apa nu se refoloseşte, nu se mai introduc furtune, nefiind necesare.



A trebuit să confecţionez numai cutia interioară din scânduri de lemn, cu sită din plasă pentru insecte (ţânţari). Plasa de insecte (ţînţari) se găseşte la vanzare în depozitele de materiale de construcţii.
Scandurile le-am cumpărat de la o firma de prelucare a lemnului. A trebuit sa fac comanda pentru scanduri cu grosime de 1cm, şi laţimea de 10cm. 
Am făcut o cutie cu dimensiunile de 48cm lăţime, şi 48 cm lungime, partea deasupra. Iar partea de dedesupt unde am lipit sita cu silicon, dimensiunile sunt de 45cm lăţime, şi 48 lungime.
Cutia interioară din lemn arată aşa:



După cum puteţi vedea în poze, sita nu este direct pe partea de jos a cutiei.
Când faceţi comanda de scânduri, spuneţi meseriaşilor să le facă groase de 1 cm şi late de 10 cm, dar să taie un cm din laţime, pentru că aveţi nevoie de vergelele de 1 cm.
Întâi lipiţi cu silicon, sita, pe partea de jos a cutiei lată de 9cm, după care ataşaţi vergelele de 1 cm, numai pe trei laturi a cutiei. Pe a patra latură se lasă spaţiul gol pe unde intră apa, pentru a oxigena icrele. Aşa, apa are o circulaţie mai bună.
Pentru o bună circulaţie a apei, am făcut taieri în scândura din faţă a cutiei cu un flex. Am lipit cu silicon şi o sită în partea din faţă a cutiei, ca să nu iasă puietul cu sac vitelin.
La o cutie ajunge un debit de 3 sau 4 litri pe minut.

Creşterea puietului se poate face în cădiţe de baie din plastic pentru copii. Mai jos sunt pozele cu icre la incubat şi puiet care învaţă să manânce.
Într-o cutie de incubaţie intră între 10000 - 12000 icre, în 2 sau 3 straturi.
În cădiţele de plastic intră între 5000 - 10000 puiet. Puietul când iese din icre are un sfert de gram bucata. Când va ajunge la jumatate de gram bucata, va trebui mutat in bazine mai mari.
La o cadiţă de baie cu 5000 puieţi sub jumatate de gram, ajunge un debit al apei de 3-5 litri pe minut.
Şi cădiţele de baie pot fi puse în trepte, cu apa curgând din una în alta.

Tratamentul icrelor şi a puietului se face cu acid peracetic, şi cu formol. Cum formolul nu prea mai are efect la temperaturi apropiate de 0 grade, e bine de alternat cu acid peracetic.





70 de comentarii:

  1. sunteti deosebit! cu respect, valer

    RăspundețiȘtergere
  2. ai tot respectul meu ,am facut deja cutiile si cred ca o sa mearga .am numai o intrebare .Cat formol ai folosit la 10 litri de apa si cat timp ai tinut icrele in apa aceasta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar te rog sa imi spui cum merge.Conteaza foarte mult apa de izvor care o ai si temperatura constanta.Aici mai jos am postat produsele chimice cu care se pot face tratamente atat pentru icre, cat si pentru puiet. Daca selectezi icrele moarte (albe) in fiecare zi, atunci sa faci tratamente mai rar.Ai grija sa nu ajunga lumina zilei la icre, sa folosesti becuri cu lumina galbena pentru iluminat. Lumina alba a becurilor produce mortaliate mare in randul icrelor.Becurile cu leduri sunt foarte bune, nu emit ultraviolete. Iti doresc succes!

      In primul rand, sarea de bucatarie este eficace in anumite cazuri doar pentru pestii de apa dulce. Ea se introduce in apa progresiv pana la 5-10 g/litru, dar nu trebuie depasita aceasta doza! Dupa vindecare, revenim progresiv la apa initiala nesarata, prin schimburi succesive a 25% din volumul recipientului pe zi.

      Albastrul de metil este eficace impotriva ciupercilor. Se dizolva 1g pe pudra, pe care o putem gasi in farmacie, in 1 l de apa. Se trateaza pestii cu 0,5 pana la 1 ml/litru din aceasta solutie, iar ouale cu 1 ml/litru. Apoi se schimba in mod progresiv cate 25% din volumul de apa pentru a elimina produsul. Albastrul de metil nu se foloseste in apa de mare.

      Verdele de malachit este deosebit de eficace impotriva ciupercilor, dar si impotriva ihtioftiriozei. O solutie de 1,5 g la 10 litri se prepara chiar in momentul folosirii, durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 2 ore.

      Formolul este activ impotriva parazitilor externi. Se va utiliza o solutie de formaldehida 40%, disponibila in comert, care se va dilua in proportia de 20ml/100litri de apa. In general tratamentul dureaza intre 15 si 20 de minute, in nici un caz el nu trebuie sa depaseasca 30

      Toate produsele, cu exceptia sarii, trebuie sa fie conservate in loc intunecos si rece, ideal fiind frigiderul. In acest caz trebuie sa fim atenti la eventualele pericole, mai ales pentru copii, care ar putea fi atrasi de lichidele colorate.

      Ștergere
    2. Ce mai sigur tratament pentru sanatatea consumatorului de pastravi este tratamentul bazinelor de pastravi cu acid peracetic. Acid peracetic se gaseste in comertul online. Eu cumpar de la cei de pe acest site|: https://www.ovator.ro/
      Acid peracetic cu concentratia de 15% se dilueaza in apa, 7 ml/metru cub de apa. Acid peracetic cu concentratia de 30% se dilueaza in apa, 3 ml/metru cub de apa. Cei de la ovator.ro au acid peracetic cu concentratia de 15%.
      Tratamentul cu verde de malachit este toxic si formeaza celule cancerigene in carnea si grasimea pastravilor. Tratamentul cu verde de malachit a bazinelor de pesti este interzis prin lege in Germania si Austria. In Danemarca si in Romania nu este interzis, dar asta nu inseamna ca trebuie sa riscam cu sanatatea noastra.

      Ștergere
    3. Va rig un nr.de tel.,va multumesc.

      Ștergere
  3. Buna. Idea este excelenta. Felicitari. Daca as avea apa m-as apuca si eu de treaba.

    RăspundețiȘtergere
  4. am o intrebare. ce temperatura trebuie sa aiba apa si ce debit in timpul eclozari icrelor si daca conteaza temperatura ambientala?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apa de izvor are o temperatură constantă.Un izvor are temperatura de 6-10 grade.Apa pentru icre nu trebuie să coboare sub 1 grad şi nici să urce peste 12 grade.Iarna e riscul cel mai mare cu temperatura ambientală,cand se poate produce ingheţarea apei şi a icrelor.Dar izolate bine conductele cu apă şi încăperea unde sunt trocile se evită îngheţarea icrelor.Icrele de fântânel se pun la incubaţie toamna-iarna,iar icrele de curcubeu se pun la incubaţie primăvara.Cel mai uşor este cu icrele de curcubeu,că primăvara temperatura ambientală nu prea influnţează temperatura apei din troci.

      Ștergere
    2. exista posibilitatea sa incubez icre la o temp de sub 1grad dar la o temp de peste 20grade se pot ecloza icre din import gata embrionate cu un cumul de 280grade

      Ștergere
    3. Ai spus 20 de grade? Poate e o greşeală de tastare. La temperatura de 20 de grade icrele vor muri toate.
      Pentru incubatia icrelor apa trebuie sa aiba maxim 12 grade.
      Daca apa va avea o temperatura mai mare de 12 grade, icrele vor muri in masa. Eu am paţit-o, la temperatura apei de 14 grade au murit cam jumătate din icre.

      Icrele embrionate din Danemarca sunt aproape eclozate. Le ţii cam o săptămână în apă, după care va ieşi puietul. E ca şi cum ai cumpăra puiet de un un sfert de gram bucata din Danemarca.
      Eu nu cumpăr icrele, ci mulg personal păstrăvoaicele de icre, mulg şi masculii de lapţi, fac amestecul icrelor cu lapţi cu ajutorul unei pene de gâscă, după care fecundez icrele turnând apă de izvor peste ele. După care le basculez lent în trocile de incubaţie.
      Zilnic aleg icrele moarte, adică cele albite. E simplu. Păstrăvii pentru reproducţie sunt pentru mâncare după ce i-am muls de icre vreo 3 ani. Deja am făcut câteva frigări din reproducători îmbătrâniţi, adică i-am muls de icre trei ani la rând.

      Ștergere
  5. Nu prea cred ca tii intr.o cada 15mii de puieti la 3grame cu 10l apa pe minut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut 13 mii de puieţi într-o cadă erau cam de 2 grame bucata,dar am riscat,era cât pe ce să-i pierd.I-am mutat la timp într-un bazin cu debit de apă mare.Într-o cadă merg 10 mii puieţi, dar când au trecut de un gram trebuie mutaţi într-un bazin mai mare.Trebuie să aduc modificări la blog,că nu am reuşit să-i cresc în cadă nici măcar până la 2 grame bucata.

      Ștergere
    2. Buna ziua!
      Ce bazin mi-ar trebui sa tin 50.000 de puteti la 10 grame bucata si ce cantitate de apa trebuie?
      Multumesc!

      Ștergere
    3. 50 000 de puieti la 10 grame bucate, sunt cam 500 kg de peste.
      La 500 kg de peste, iti trebuie un debit de cel putin 300 litri pe minut si un bazin de cel putin 50 metri cubi de apa.
      Cu asemenea cantitate trebuie sa faci distributia in bazine.
      Daca ai un debit de 1500 de litri pe minut, adica 25 de litri pe secunda, poti baga si 2 tone de pastravi, adica 8 000 de bucati.
      Daca ai un debit 600 de litri pe minut, adica 12 litri pe secunda, poti baga si o tona de pastravi, adica 4 mii de bucati.
      La 50 000 de bucati se scot vreo 13 tone de pastravi, si iti trebuie un rau pentru asa ceva. Iti trebuie un debit total de minim 7000 litri pe minut, adica 120 de litri pe secunda. Asta e deja pastravarie profesionala, nu o pastravarie de amatori si pasionati asa cum am eu.

      Ștergere
  6. Va salut. Am si eu o intrebare. Daca cei pe care iam muls au nu chiar doi ani. Am vreo sansa sa imi iasa ceva?? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am muls şi eu 5 păstrăvoaice fântânel de doi ani. Icrele sunt mai mici, dar au fecundat. Amestecul icrelor cu lapţi se face pe uscat, adică fără apă, doar fecundarea (activarea icrelor) se face cu apă. Cu toate că icrele au fost de la păstrăvi fântânel de doi ani, a ieşit puiet din ele, dar puiet mai mic. Au crescut mai greu. A fost ca şi cum aş fi avut o specie de păstrăvi mai mici.

      Ștergere
  7. bunä Domnu Pästrävar, e posibil sä vä intreb ceva in legäturä cu reproducerea pästrävului prin telefon? Vä multumesc

    RăspundețiȘtergere
  8. cum se amesteca icrele cu laptii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laptii se mulg de la masculi peste icre, dupa care se amesteca cu o pana de gasca. Am vazut pe internet ca unii le amesteca usor, direct cu degetul mainii.

      Ștergere
  9. cu apa cutenta de fantana proaspata ar fecunda icrele de pastrav

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atat fecundarea cat si incubatia merge cu apa de fantana si de puţ. Apa trebuie oxigenata prin caderi in trepte dintr-un jgheab in altul.

      Ștergere
    2. Dacă sunt trati cu formol la cit timp după tratament se pot consuma?

      Ștergere
    3. La dezinfectia cu formol si verde de malachit, pastravii se consuma dupa 4 zile.
      Doar la dezinfectia cu sare si acid peracetic, pastravii se pot consuma a doua zi sau chiar dupa 7 ore.
      Acidul peracetic (Wofasteril) este biodegradabil si se transforma in otet dupa 3 ore.

      Ștergere
  10. Am vrut sa iau icrele la păstrăv și surpriza nu aveau îmi puteți spune va rog dc in ce perioada se iau icrele multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La unii pastravi fantanel icrele se matureaza inainte de 15 octombrie, la altii dupa 15 octombrie. Sunt si pastravi sterpi.

      Ștergere
  11. tot respectu la dvs vrea sa incubez ceva icre de curcubeu in martie dar nu stiu cum sa procedez cu ele fiindca am auzit ca icrele trebuie formatate nu inteleg ce inseamna daca ma puteti ajuta va rog multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cate bordeie atatea obiceie!
      Poate unii au denumit activarea icrelor formatare.
      Sau poate e vorba de adaptarea icrelor la temperatura apei din troci, asta in cazul cand icrele sunt activate si fecundate intr-o alta apa, decat cea din troci.
      Daca icrele sunt activate si fecundate cu apa din troci, nu mai este nevoie de adaptare.
      Daca icrele sunt activate si fecundate intr-o apa de 6 grade si se pun in troci unde apa e de 10 grade, se produce socul termic si multe vor muri.
      Diferenta brusca de 3 grade, produce soc termic, si prin asta mortalitate masica, atat la icre, la puiet, si chiar la pastravi de consum.

      Ștergere
  12. Buna seara
    am pus icrele in site pe data de 20 octombrie , primul tratament l-am facut pe data de 21 octombrie cu verde . Pana cand trebuie facut tratamentul? apa are 10 grade si tratamentul am zis ca il fac o data la 3 zile
    daca puteti ajuta un incepator in a realizarii puietului de pastra, v-as fi recunoscatoare. multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tratamentul se face pe toata perioada de incubatie.
      Cu 5 zile inainte de eclozare trebuie oprit tratamentul.
      Eu acum cand scriu comentariul, cred ca icrele puse pe 20 octombrie au inceput sa faca ochi.
      Cam pe 15-20 decembrie o sa inceapa eclozarea, nu vor ecloza toate intr-o singura zi. In unele situatii eclozarea tuturor icrelor dureaza si o saptamana.
      Daca nu selectezi cu pipeta icrele moarte, e recomandat sa faci tratament zilnic, pentru a nu se transmite mucegaiul de lemn de la una la alta.
      Sunt unii care nu aleg icrele moarte pana la eclozare totala, dar se bazeaza pe tratamentul zilnic.

      Ștergere
  13. Foarte mult de invatat aicea, dupa cat timp ii dati de mancare dupa ce ies din icre, si ce ii dati sa manance,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E simplu. Cand sacul vitelin s-a consumat, puietii incep sa se ridice, adica incep sa invete sa inoate, pentru a cauta mancare. Cand puietii se ridica de pe fundul sitei, e semn ca puietii cauta mancare. Asta se intampla cam la o luna si jumatate de la eclozare (spargerea icrelor). Cand puietii se ridica cautand mancare, trebuie mutati intr-o cada, cuva din plastic, sau chiar un butoi de plastic.
      Cauta mancare speciala pentru puiet la Aller Aqua sau Skretting.

      Ștergere
  14. Bună seara as avea și eu o întrebare pot pune în același incubator icrele de la mai multe femele mulse din zile diferite?


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am și eu o întrebare cu apa formata sa pot creste pastravi

      Ștergere
    2. Oricine poate sa puna in aceasi sita icre mulse in zile diferite. Eclozarea, adica spargerea icrelor va fi la fel in zile diferite. Oricum va fi diferenta de greutate intre pastravi, chiar daca ar fi toti mulsi in aceasi zi.

      Ștergere
  15. Buna ziua! Daca aleg sa fac incubatoarele din lemn, cu ce le pot imbraca la interior ca sa evit aparitia mucegaiului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aparitia mucegaiului de lemn nu poate fi evitata prin constructia incubatoarelor.
      Mucegaiul de lemn poate fi combatut numai cu dezinfectie.
      Dezinfectie cu acid peracetic (Wofasteril).
      In magazinele astea gasiti acid peracetic biodegradabil (Wofasteril),asta e adresa de internet. https://www.ovator.ro/contact/

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru raspuns!

      Ștergere
  16. Cum se aleg icrele bune de cele nefecundate cu sare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sarea este dezinfectant natural.
      Icrele nefecundate se aleg cel mai bine cand icrele bune sunt embrionate. Se scoate sita cu icre din cutia cu apa cateva secunde. Icrele nefecundate se vor albi, dar tot cu pipeta sau cu un furtunas transparent trebuie extrase.

      Ștergere
  17. Bună seara cam cat durează procesul de la mulgere la eclozare la pastrav curcubeu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La o temperatura de 8-10 grade, procesul de incubatie la curcubeu dureaza cam o luna si jumatate, 45-48 de zile.

      Ștergere
  18. am ramas ...masca si ma depaseste aceasta meserie la...65 de ani ai mei..MULTA BINECUVINTARE SA VA DEIE DOMNU LA TOTI CARE IMBRATISATI ACEASTA MESERIE

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna seara am o apa de izvor forte bună vara e forte rece iarna nu îngheață nici la minus 30 de grade as putea face puiet

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai conditii foarte bune pentru incubatia icrelor si pentru cresterea puietului.

      Ștergere
  20. Dacă construiesc eu incubatorul ce dimensiuni trebuie sa fie au un stas sau pot fi de exemplu 1 metru pe 70 cam cite icre pot ecluza la 100 de mi cite incubatore de 50 x50 cite miar trebui

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este nici un STAS. Se pot face si cutii de 1 metru pe 70 cm.
      La 100 000 de icre ai nevoie de 10 cutii 50x50 cm.
      La cutii mai mici nu raman puncte sau zone moarte unde apa cu oxigen nu ajunge.
      Am avut o troaca din lemn de 1 metru jumate lungime si de 60 centimetri latime. A mers foarte bine, mortalitatea a fost normala.

      Ștergere
  21. Buna ziua! In ce proportie se foloseste acidul peracetic la un litru de apa? Am vazut pe internet acid peracetic in concentratii diferite, 15% si 30%,care il recomandati? Daca va rog, imi puteti da ceva detalii?? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acid peracetic cu concentratia de 15% se dilueaza in apa 7 ml/metru cub de apa. Acid peracetic cu concentratia de 30% se dilueaza in apa 2 sau 3 ml/metru cub de apa. Nu stiu daca se mai gaseste acid peracetic cu concentratia de 30% ?

      Ștergere
  22. Buna ziua. Ne puteti spune cand li se da lumina la alevini? Cata si ce culoare? Cum se poate rezolva problema alevinilor care stau ascunsi in colturi (in cazul meu un nr foarte mare). Cum vor invata sa manance daca ei stau ascunsi si nu vin sus la mancare ca fratii lor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lumina zilei la umbra e buna pentru alevini. Lumina zilei la umbra poate sa fie inca din momentul cand se ridica la mancare. Sa nu bata soarele la ei ca vor muri in masa. Alevinii care nu se ridica la mancare sunt cu handicap sau bolnavi si vor muri. Asta face parte din pierderi. Cam 15% din alevini vor muri.

      Ștergere
  23. Buna ziua !!
    Cu vreo 2 ani in urma pentru ca aveam un iaz micuț tata a cumparat patrav curcubeu(50-100g),ca sa populam iazu. Pastravul a crescut bine si sunt mari acum.Pentru ca imi plac mult pastravi , am citit si mam interesat mult despre ei. Citind pe blogul dvs mam gandit sa incerc sa ii inmultesc si eu .
    Am reusit sa fac 2 incubatoare de tip cutie ,iar acum vreau sa incerc sa mulg pastravi.
    Azi la data de 22.martie.2022 am prins vreo 2 si am incercat sa ii mulg. Icrele sunt mici (2.5-3mm) si tind mai mult spre culoarea galbena decat portocalie .
    Daca doriti imi puteti spune cam cand ar fi gata icrele de muls , sau cand ar trebui sa increc din nou ?
    Mulțumes foarte mult!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pastravoaicele au burtile umflate, adica sunt pline cu icre. Cand presesezi cu mana pe burta si ies icre, inseamna ca sunt maturate si poti trece la muls. Daca trec 8 zile dupa maturare, mortalitatea va fi mai mare. Daca ai pastravoaice, le mulgi si dupa 8 zile, ca tot va iesi ceva puiet.

      Ștergere
  24. Ele trebuie sa fie mari și portocalii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha mersi! Poate știți.... de vreo 2 -3 saptamani cand îi incerc sa ii mulg nu mai ies icre deloc , stiți poate de ce ca nu cred ca deja a trecut vremea mulsului

      Ștergere
    2. Nu conteaza culoarea. Sunt icre portocalii, sunt si icre galbene, sunt si icre albe semitransparente. Icrele albe ca varul sunt icre moarte.

      Ștergere
  25. Buna ziua. Ne puteti spune cand li se da lumina la alevini? Cata si ce culoare? Cum se poate rezolva problema alevinilor care stau ascunsi in colturi (in cazul meu un nr foarte mare). Cum vor invata sa manance daca ei stau ascunsi si nu vin sus la mancare ca fratii lor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La alevini se da lumina zilei la umbra din zilele cand incep sa se ridice la mancare. Se pune si un bec cu leduri ca sa aiba lumina mai bogata. Lumina soarelui va produce mortalitate in masa, chiar mortaitate totala. Nu lasa sa bata soare la ei.
      Sunt unii alevini care ies la mancare mai tarziu, iar cei care nu ies deloc vor muri de foame. Asta face din pierderi, cam 15% din ei vor muri.

      Ștergere
  26. Buna ziua domnu Pastravar..va rog din suflet dacă se poate să-mi trimiteți nr dumneavoastră de telefon ca vreau sa va întreb cv în legătură cu pastravi...sunt începător...va mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  27. Pentru aceasta cantitate de peste, este foarte putina apa. Posibil cat sunt mici sa faca fata bazinul. Dupa ce mai cresc nu vor avea destul oxiden!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand au intrat doi puieti la un gram i-am mutat intr-un bazin mai mare si cu un debit mai mare de apa. Acolo, practic, i-am invatat sa manance si sa creasca putin.

      Ștergere
  28. Mai stie cineva ceva de acest domn? Nu a raspuns de mult timp la postari!

    RăspundețiȘtergere
  29. Bună ziua, am câteva incubatoare de icre puse de fantanel (fantanel prima mulsoare 3 ani) le fac tratament cu verde de malachit, sa fac tratament și cu sare? Sau nu e bună sarea la icre? Aleg icrele moarte zi de zi,alte tratamente ? Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tratament cu sare sau cu acid peracetic se face daca vrei pastravi curati. Tratamentul cu verde de malachit este toxic, s-a dovedit stiintific ca este cancerigen. In Germania este interzis prin lege tratarea pestilor cu verde de malachit. La inceput si eu am tratat cu verde de malachit, dar am trecut la acid peracetic, vreau un pastrav curat fara cancerigene pe el.
      La icre si la puiet mic, sarea se dizolva in apa, 10 grame la 1 litru de apa. La puietul de peste 2 grame sarea se arunca direct in bazin cu lopata din roaba sau din sac. Un kilogram de sare la o tona de apa, sau 10 kg sare la 100 metri cubi de apa( 100 tone apa).

      Ștergere
  30. Bună ziua
    Cat timp i ia unui pui de pastrav sa crească de la faza de eclozare pana la 5-7 g ? Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  31. Vă salut! Am un bazin în jur de 175 de m² și adâncime în jur de 2 m. Fundul din pământ - apă de izvor cam 5 litri pe minut. Am dat 1000 de bucăți la 10 grame. Vor trăi în vară? Vă rog, ajutați-mă cu un răspuns. Vă mulțumesc mult!

    RăspundețiȘtergere