Pagini

luni, 29 aprilie 2013

Incubator icre pastravi-confectionat acasa-reproducerea pastravilor.

Incubator pentru icre de pastravi, confecţionat acasă.

După modul de folosire sunt 4 tipuri de incubatoare pentru icre păstrăvi. Incubatoare orizontale, în scări (trepte), verticale (suprapuse), şi cilindrice. După formă, sunt doar două tipuri de incubatoare: cutie şi cilindru. Cutiile pot fi din plastic, fibra de sticlă, lemn sau tabla de inox. Cilindrii pot fi din plastic, fibra de sticlă sau sticlă.
Modelul de incubator folosit de mine este o cutie de plastic folosită în trepte, apa curgând din una în alta. Aşezarea cutiilor de plastic în trepte e mai avantajoasă pentru selectarea icrelor. Cutiile se pot poziţiona şi în modul vertical, suprapuse una peste alta (etajate), dar e mai greu cu selectarea icrelor. Fiecare cutie trebuie mutată separat, zilnic.

Acasă se poate confecţiona, atât tipul de incubator cutie, cât şi tipul de incubator cilindric. Incubatorul cilindric din plastic poate fi confecţionat acasă dintr-o găleată de plastic.


"Fiindcă se apropie perioada mulsului la păstrăvul fântânel, m-am gândit să prezint un tip de incubator care este la îndemâna oricui, fără o investiţie substanţială.

Astfel, pentru a incuba 100.000 de icre, putem confecţiona un incubator dintr-o găleată din plastic de uz casnic, cu un volum de 10 litri (vezi schiţa). Fundul găleţii va fi dublat cu ajutorul unei site, confecţionată din tablă perforată, cu orificii de 2 mm, dispuse altern, la o distanţă de 1,5 mm între ele.
Distanţa între fundul găleţii şi sită va fi de 6 cm. Apa intră sub sită printr-un tub central, alimentat prin intermediul unui furtun. 
Debitul de apă asigurat va fi de 10 litri/minut. Dacă se vor incuba mai puţine icre, se va reduce debitul de apă, în aşa fel încât curentul ascendent al apei să nu mobilizeze icrele."

La tipul de incubator cilindric nu se mai poate face selectarea icrelor moarte, de asta tratarea icrelor se face zilnic. Asta e obligatoriu. Fără tratament în câteva săptâmâni toate icrele vor fi moarte, mucegaiul de lemn transmiţându-se de la una la alta.

Eu am ales tipul de incubator, cutie din plastic. A trebuit să confecţionez numai cutia interioară, cutia  de plastic exterioară am găsit-o în comerţ la un preţ avantajos. De pe siteul cu accesorii pentru porumbei am cumparat cutiile.

Lungimea 55cm,latimea 50cm si inaltimea de 10 cm.
La cutia exterioară din plastic se dau două găuri,  şi se întroduc furtune în cazul în care apa se refoloseşte curgând dintr-o cutie în alta. În cazul în care apa nu se refoloseşte, nu se mai introduc furtune, nefiind necesare.A trebuit să confecţionez numai cutia interioară din scânduri de lemn, cu sită din plasă pentru insecte (ţânţari). Plasa de insecte (ţînţari) se găseşte la vanzare în depozitele de materiale de construcţii.
Scandurile le-am cumpărat de la o firma de prelucare a lemnului. A trebuit sa fac comanda pentru scanduri cu grosime de 1cm, şi laţimea de 10cm. 
Am făcut o cutie cu dimensiunile de 48cm lăţime, şi 48 cm lungime, partea deasupra. Iar partea de dedesupt unde am lipit sita cu silicon, dimensiunile sunt de 45cm lăţime, şi 48 lungime.
Cutia interioară din lemn arată aşa:După cum puteţi vedea în poze, sita nu este direct pe partea de jos a cutiei.
Când faceţi comanda de scânduri, spuneţi meseriaşilor să le facă groase de 1 cm şi late de 10 cm, dar să taie un cm din laţime, pentru că aveţi nevoie de vergelele de 1 cm.
Întâi lipiţi cu silicon, sita, pe partea de jos a cutiei lată de 9cm, după care ataşaţi vergelele de 1 cm, numai pe trei laturi a cutiei. Pe a patra latură se lasă spaţiul gol pe unde intră apa, pentru a oxigena icrele. Aşa, apa are o circulaţie mai bună.
Pentru o bună circulaţie a apei, am făcut taieri în scândura din faţă a cutiei cu un flex. Am lipit cu silicon şi o sită în partea din faţă a cutiei, ca să nu iasă puietul cu sac vitelin.
La o cutie ajunge un debit de 3 sau 4 litri pe minut.

Creşterea puietului se poate face în cădiţe de baie din plastic pentru copii. Mai jos sunt pozele cu icre la incubat şi puiet care învaţă să manânce.
Într-o cutie de incubaţie intră între 10000 - 12000 icre, în 2 sau 3 straturi.
În cădiţele de plastic intră între 5000 - 10000 puiet. Puietul când iese din icre are un sfert de gram bucata. Când va ajunge la un gram bucata, va trebui mutat in bazine mai mari.
La o cadiţă de baie cu 5000 puieţi sub un gram, ajunge un debit al apei de 3-5 litri pe minut.
Şi cădiţele de baie pot fi puse în trepte, cu apa curgând din una în alta.

Tratamentul icrelor şi a puietului se face cu verde de malachit, şi cu formol. Cum formolul nu prea mai are efect la temperaturi apropiate de 0 grade, e bine de alternat cu verde de malachit.

22 de comentarii:

 1. sunteti deosebit! cu respect, valer

  RăspundețiȘtergere
 2. ai tot respectul meu ,am facut deja cutiile si cred ca o sa mearga .am numai o intrebare .Cat formol ai folosit la 10 litri de apa si cat timp ai tinut icrele in apa aceasta

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar te rog sa imi spui cum merge.Conteaza foarte mult apa de izvor care o ai si temperatura constanta.Aici mai jos am postat produsele chimice cu care se pot face tratamente atat pentru icre, cat si pentru puiet. Daca selectezi icrele moarte (albe) in fiecare zi, atunci sa faci tratamente mai rar.Ai grija sa nu ajunga lumina zilei la icre, sa folosesti becuri cu lumina galbena pentru iluminat. Lumina alba a becurilor produce mortaliate mare in randul icrelor.Becurile cu leduri sunt foarte bune, nu emit ultraviolete. Iti doresc succes!

   In primul rand, sarea de bucatarie este eficace in anumite cazuri doar pentru pestii de apa dulce. Ea se introduce in apa progresiv pana la 5-10 g/litru, dar nu trebuie depasita aceasta doza! Dupa vindecare, revenim progresiv la apa initiala nesarata, prin schimburi succesive a 25% din volumul recipientului pe zi.

   Albastrul de metil este eficace impotriva ciupercilor. Se dizolva 1g pe pudra, pe care o putem gasi in farmacie, in 1 l de apa. Se trateaza pestii cu 0,5 pana la 1 ml/litru din aceasta solutie, iar ouale cu 1 ml/litru. Apoi se schimba in mod progresiv cate 25% din volumul de apa pentru a elimina produsul. Albastrul de metil nu se foloseste in apa de mare.

   Verdele de malachit este deosebit de eficace impotriva ciupercilor, dar si impotriva ihtioftiriozei. O solutie de 1,5 g la 10 litri se prepara chiar in momentul folosirii, durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 2 ore.

   Formolul este activ impotriva parazitilor externi. Se va utiliza o solutie de formaldehida 40%, disponibila in comert, care se va dilua in proportia de 20ml/100litri de apa. In general tratamentul dureaza intre 15 si 20 de minute, in nici un caz el nu trebuie sa depaseasca 30

   Toate produsele, cu exceptia sarii, trebuie sa fie conservate in loc intunecos si rece, ideal fiind frigiderul. In acest caz trebuie sa fim atenti la eventualele pericole, mai ales pentru copii, care ar putea fi atrasi de lichidele colorate.

   Ștergere
 3. Buna. Idea este excelenta. Felicitari. Daca as avea apa m-as apuca si eu de treaba.

  RăspundețiȘtergere
 4. am o intrebare. ce temperatura trebuie sa aiba apa si ce debit in timpul eclozari icrelor si daca conteaza temperatura ambientala?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Apa de izvor are o temperatură constantă.Un izvor are temperatura de 6-10 grade.Apa pentru icre nu trebuie să coboare sub 1 grad şi nici să urce peste 12 grade.Iarna e riscul cel mai mare cu temperatura ambientală,cand se poate produce ingheţarea apei şi a icrelor.Dar izolate bine conductele cu apă şi încăperea unde sunt trocile se evită îngheţarea icrelor.Icrele de fântânel se pun la incubaţie toamna-iarna,iar icrele de curcubeu se pun la incubaţie primăvara.Cel mai uşor este cu icrele de curcubeu,că primăvara temperatura ambientală nu prea influnţează temperatura apei din troci.

   Ștergere
  2. exista posibilitatea sa incubez icre la o temp de sub 1grad dar la o temp de peste 20grade se pot ecloza icre din import gata embrionate cu un cumul de 280grade

   Ștergere
  3. Ai spus 20 de grade? Poate e o greşeală de tastare. La temperatura de 20 de grade icrele vor muri toate.
   Pentru incubatia icrelor apa trebuie sa aiba maxim 12 grade.
   Daca apa va avea o temperatura mai mare de 12 grade, icrele vor muri in masa. Eu am paţit-o, la temperatura apei de 14 grade au murit cam jumătate din icre.

   Icrele embrionate din Danemarca sunt aproape eclozate. Le ţii cam o săptămână în apă, după care va ieşi puietul. E ca şi cum ai cumpăra puiet de un un sfert de gram bucata din Danemarca.
   Eu nu cumpăr icrele, ci mulg personal păstrăvoaicele de icre, mulg şi masculii de lapţi, fac amestecul icrelor cu lapţi cu ajutorul unei pene de gâscă, după care fecundez icrele turnând apă de izvor peste ele. După care le basculez lent în trocile de incubaţie.
   Zilnic aleg icrele moarte, adică cele albite. E simplu. Păstrăvii pentru reproducţie sunt pentru mâncare după ce i-am muls de icre vreo 3 ani. Deja am făcut câteva frigări din reproducători îmbătrâniţi, adică i-am muls de icre trei ani la rând.

   Ștergere
 5. Nu prea cred ca tii intr.o cada 15mii de puieti la 3grame cu 10l apa pe minut.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am avut 13 mii de puieţi într-o cadă erau cam de 2 grame bucata,dar am riscat,era cât pe ce să-i pierd.I-am mutat la timp într-un bazin cu debit de apă mare.Într-o cadă merg 10 mii puieţi, dar când au trecut de un gram trebuie mutaţi într-un bazin mai mare.Trebuie să aduc modificări la blog,că nu am reuşit să-i cresc în cadă nici măcar până la 2 grame bucata.

   Ștergere
 6. Va salut. Am si eu o intrebare. Daca cei pe care iam muls au nu chiar doi ani. Am vreo sansa sa imi iasa ceva?? Va multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am muls şi eu 5 păstrăvoaice fântânel de doi ani. Icrele sunt mai mici, dar au fecundat. Amestecul icrelor cu lapţi se face pe uscat, adică fără apă, doar fecundarea (activarea icrelor) se face cu apă. Cu toate că icrele au fost de la păstrăvi fântânel de doi ani, a ieşit puiet din ele, dar puiet mai mic. Au crescut mai greu. A fost ca şi cum aş fi avut o specie de păstrăvi mai mici.

   Ștergere
 7. bunä Domnu Pästrävar, e posibil sä vä intreb ceva in legäturä cu reproducerea pästrävului prin telefon? Vä multumesc

  RăspundețiȘtergere
 8. cum se amesteca icrele cu laptii?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Laptii se mulg de la masculi peste icre, dupa care se amesteca cu o pana de gasca. Am vazut pe internet ca unii le amesteca usor, direct cu degetul mainii.

   Ștergere
 9. cu apa cutenta de fantana proaspata ar fecunda icrele de pastrav

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Atat fecundarea cat si incubatia merge cu apa de fantana si de puţ. Apa trebuie oxigenata prin caderi in trepte dintr-un jgheab in altul.

   Ștergere
 10. Am vrut sa iau icrele la păstrăv și surpriza nu aveau îmi puteți spune va rog dc in ce perioada se iau icrele multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La unii pastravi fantanel icrele se matureaza inainte de 15 octombrie, la altii dupa 15 octombrie. Sunt si pastravi sterpi.

   Ștergere
 11. tot respectu la dvs vrea sa incubez ceva icre de curcubeu in martie dar nu stiu cum sa procedez cu ele fiindca am auzit ca icrele trebuie formatate nu inteleg ce inseamna daca ma puteti ajuta va rog multumesc

  RăspundețiȘtergere