CONDITII NECESARE AMPLASARII UNEI PASTRAVARII
Alegerea
amplasamentului unei pastravarii trebuie facuta tinand cont de o serie
de conditii tehnice, comerciale si topografice, respectiv alimentare cu
apa corespunzatoare, aprovizionarea cu hrana ritmic si de buna calitate,
desfacere asigurata, teren corespunzator unei constructii rentabile,
diferenta de nivel intre eventuala captare si terenul de amplasament,
conditii climatice propice dezvoltarii pastravului.
1. SURSA DE APA
Apa
este factorul determinant care influenteaza direct intregul proces de
productie intr-o pastravarie. Este necesara o cantitate cat mai mare de
apa rece, cu o temperatura cat mai constanta, bogata in oxigen dizolvat,
curata, izvorand dintr-un bazin impadurit cu cat mai putine exploatari
si continand in dilutie saruri minerale nevatamatoare pestilor.
a. Temperatura si oxigenul dizolvat. Pastravii sunt pesti exigenti fata de
temperatura apei si de continutul in oxigen al acestuia. Exista de
altfel o proportionalitate intre temperatura apei si posibilitatea
retinerii oxigenului din atmosfera. Exista de altfel proportionalitatea
intre temperatura apei si posibilitatea retinerii oxigenului din
atmosfera. Cu cat o apa este mai rece cu atat continutul ei in oxigen
este mai mare.
Se
stie ca pastravii au un optim de dezvoltare (hranire) cand temperatura
apei are o anumita valoare, aceasta variind de la o specie la alta,
astfel:
- pentru pastravul fantanel este de 12 - 14°C;
- pentru pastravul indigen este de 14 - 16C;
- pentru pastravul curcubeu este de 15 - 19°C.
Se
mai stie de asemenea ca unele specii suporta mai usor decat altele
temperaturile ridicate, in timp ce altele suporta mai bine cele
coborate. Pastravul curcubeu se hraneste pana la o temperatura de 23°C,
suportand un timp si o temperatura de 28°C cu conditia ca apa sa se
primeasca incontinuu. Pastravul indigen paraseste raurile cu temperaturi
ce depasesc 18°C, urcand spre izvoarele acestora, iar pastravul
fatnanel nu sta in ape care au vara peste 17°C .
Temperatura apei trebuie sa fie cat mai constanta , atat
vara cat si iarna, intre 12 si 17°C cu variatii cat mai mici, asa cum
este cazul izvoarelor din carst (Toplet, Vascau, Telcior, Minis etc.).
De asemenea dezvoltarea icrelor si a alevinilor s-ar face fara pierderi
in conditii optime in ape in care temperatura nu coboara, in perioada de
incubatie sub 5°C, cum este cazul in pastravariile alimentate cu apa
din marile lacuri de acumulare.
Variatiile
bruste de temperatura sunt foarte daunatoare pentru organismul
salmonidelor care, ca si alti pesti, au o temperatura variabila, de
obicei cu 2-3°C mai mare decat in cea a mediului in care traiesc.
Temperatura
apei influenteaza si perioada de reproducere, aceasta avand loc la
majoritatea salmonidelor, cand apa atinge valoarea temperaturii de 6 -
8°C.
La
amplasarea unei pastravarii, sursa de alimentare cu apa trebuie
urmarita, din punct de vedere termic, de-a lungul unui interval de
minimum 12 luni. Este indicata o sursa de alimentare a caror valori
termice maxime sa nu depaseasca mai mult de 2°C.
Continutul de oxigen (O2)
dizolvat al unei ape trebuie sa fie la presiunea atmosferica de 760 mm,
in functie de temperatura apei. In pastravariile din tara noastra
situate in mare parte de la altitudinea de 500 m in sus, valoarea O2 este
mai mica, datorita presiunii atmosferice mai reduse de 760 mm. Apele
noastre de munte sunt saturate sau aproape saturate in oxigen dizolvat
(peste 10 ml/l).
Pe scara exigentei fata de variatia continutului in oxigen dizolvat primul se situeaza pe locul intai pastravul indigen, urmat de fantanel, lipan , lostrita, corengon, ultimul fiind pastravul curcubeu.
Pe
scara sensibilitatii fata de variatia continutului in oxigen dizolvat
primul loc il ocupa lipanul si coregonul, care , desi se multumesc cu un
continut mai redus de oxigen decat pastravul indigen, nu rezista cand
scade la jumatate.
Determinarea cantitatii de oxigen dizolvat in apa (O2) se face prin metode de laborator, el constituind una din conditiile de baza la construirea unei pastravarii.
b. Reactia apei. (pH) exprima concentratia ionilor de hidrogen, respectiv reactiei ei: alcalina, neutra sau acida. Important este ca pH-ul unei
ape sa fie cat mai stabil. Majoritatea organismelor acvatice sunt
adaptate la o anumita valoare a acestuia si nu suporta schimbarile
bruste ale lui.
Cea
mai buna apa pentru dezvoltarea salmonidelor este cea cu pH neutru (7).
Un pH mai mic de 6 sau peste 8,5 este impropiu pentru salmonide,
intrucat slabeste organismul acestora si il expune la boli; pH are
valori mai mici iarna decat vara, datorita lipsei materiilor organice
din apa in anotimpul friguros.Valoarea pH-ului se determina cu ajutorul hartiei de turnesol fie cu ajutorul unor aparate speciale numite ph-metre.
In
general apele de la noi au un pH cuprins intre 7,0 si 8,0 cu exceptia
lacurilor alpine din masivele Fagaras Retezat si Rodna, a caror valoare
coboara intre 6 si 7.
c. Alte proprietati fizico-chimice ale apei . Numeroase
substante chimice se gasesc in disolutie in apa, fiind indispensabile
vietii piscicole. Continutul lor se determina prin metode de laborator
sau cu ajutorul unor truse axpeditive.
Alcalinitatea este data de continutul in calciu si magneziu al unei ape si alte saruri minerale alcaline.
Duritatea unei ape este si ea in functie de continutul celor doua saruri amintite mai sus (calciu si magneziu).
Bioxidul de carbon sau anhidrida carbonica (CO2) nu este indicata in apele de pastrav. Apele noastre de munte contin intre 0 si 2 mg/l. Este prezent in cantitate mai mare in unele
izvoare. El poate fi eliminat prin construirea de praguri pentru
caderea apei si inlocuirea lui preluat de catre apa din aerul
atmosferic.
d. Debitul. Este factorul care determina productibilitatea posibila la unitatea de suprafata, indeosebi corelatia cu temperatura apei.
O pastravarie
nu se construieste acolo unde debitul nu este constant pe tot parcursul
anului si nu este suficienta realizarea productiei calculate. Debitul
va fi mai mare intr-o pastravarie de consum si mai mic in una de
repopulare; mai mare atunci cand temperaturile maxime se apropie de
valorile - limita si mai mic cand temperaturile apei sunt constante si in limitele optimului de dezvoltare a salmonidelor.
Din practica salmonicola de la noi si in conditiile climatului temperat se considera necesar un debit de 500–1000 l/sec. Pentru
un hectar luciu de apa, respectiv, 1-2l/minut 1 kg pastrav productie
marfa, debit care sa asigure schimbarea completa a apei din bazine la
fiecare 5 ore.
Pentru
puieti, cantitatea de apa necesara este mai mare, consumul de oxigen
dizolvat al acetora fiind dublu fata de greutate, in comparatie cu
pastravul adult. In general este necesar un debit de 30-60 l/minut pentru 10 000 puieti de 2–3 luni si dublu pentru puietii pana in toamna.
La
construirea unei pastravarii si respectiv, la dimensionarea bazinelor
se va tine seama de posibilitatea alimentarii lor cu apa, astfel incat
acestea sa primesca de cel putin cinci ori pe zi.
Limpiditatea.
Pastravul fiind un peste care suporta, ca alte specii (crap, lin, etc),
apa tulbure decat un interval de timp foarte scurt, necesita in
pastravarie o apa cat mai limpede.
Cu cat pestii sunt mai tineri, cu atat exigenta lor fata de apa limpede este mai mare.
Cu cat pestii sunt mai tineri, cu atat exigenta lor fata de apa limpede este mai mare.
Apa
tulbure, indeosebi incarcata de suspensii fine, dauneaza icrelor prin
depunerea unui strat de mal care acopera orificiul de respiratie al
acestora si le omoara prin asfixie. Ea este cu atat mai daunatoare cu
cat icrele se afla in stadiul premergator embrionarilor.
Alevinii
si puietii din troci si mai putin cei trecuti in bazine, inregistreaza
un mare procent de mortalitate din cauza apei tulburi de primavara.
Acest procent este deosebit de ridicat daca in momentul inceperii
hraniri apa este tulbure si aceasta nu se poate face.
Pentru
remedierea acestei situatii, casa incubatoarelor, trocile si bazinele
cu puieti se alimenteaza cu apa trecuta printr-un bazin de decantare si
filtru.
Se
recomanda ca pentru icre si puieti sa se utilizeze doua surse de
alimentare-apa de izvor si de rau-sau, dupa caz, apa de parau si de rau,
surse care pot fi astfel incat sa asigure o limpiditate accesibila
si,in masura posibilului,o temperatura cat mai constanta a apei.
In apa limpede, pastravul imbraca o haina stralucitoare, argintie ce-l face mai solicitat de catre consumatori.
2. TERENUL
Terenul
unei viitoare pastravarii trebuie sa fie pe cat posibil plan sau putin
inclinat, format din roci putin penetrabile (argile), astfel incat, cu
mici exceptii, sa poata permite construirea bazinelor in sol natural.
Dispunerea
lui fata de sursa de alimentare trebuie sa permita saparea bazinelor in
sol cel putin jumatate din adancime. Se vor evita terenurile umbrite
cea mai mare parte a zilei, mai ales atunci cand sursa de apa are o
temperatura scazuta, precum si terenurile care constituie asa-numite „gauri de ger”, iarna .
Spatiul
in care se va amplasa pastravaria trebuie sa permita dispunerea
bazinelor perpendicular pe rau in lungime suficienta si sa nu oblige la o
raspandire pe o distanta prea mare a acestora.
La
alegerea terenului pentru construirea pastravariei trebuie avuta in
vedere si situatia arboretelor din bazinul de alimentare. Nu se va
amplasa o pastravarie in bazinele cu arborete in curs de exploatare si nici in cele cu arborete avand varste apropiate de cea a exploatabilitatii.
3. ACCESIBILITATEA
Terenul
pe care urmeaza sa se construiasca pastravaria,cu exceptia
pastravariilor care lucreaza fara reproducatori (pastravariile volante
si cu icre embrionate), trebuie sa fie impermeabil. Terenul impermeabil
permite construirea bazinelor din pamant natural, care pe langa faptul
ca sunt mai economicoase,permit si formarea unei flore si faune
nutritive ce contribuie la dezvoltarea pestilor.
Intr-un
teren aluvional, pietros, asa cum sunt in general terenurile situate in
lungul apelor de munte, bazinele se construiesc obligatoriu din ciment,
sub diferite forme, pentru ca apa sa nu se infiltreze in pamant.
Terenul
trebuie sa permita construirea de bazine lungi care sa poata fi
alimentate independent unu de altu. De asemenea, terenul trebuie sa fie
inclinat, pentru ca traseul canalului de alimentare sa fie cat mai
scurt, lucru care micsoreaza costul sau si care-i usureaza intretinerea.
Se poate asigura astfel pe canal o panta mare si deci o viteza mai mare
a apei, ceea ce inlatura inghetul acestuia in timpul iernilor geroase.
Oriunde
ar fi amplasata si oriunde va fi productia ei, pastravaria trebuie sa
fie accesibila auto si sa fie conectata la reteaua electrica nationala.
CLASIFICAREA PASTRAVARIILOR
CLASIFICAREA PASTRAVARIILOR
Cresterea pastravului in diverse tari ale lumii se face
fie in mod extensiv, fie intensiv, acest mod de crestere din urma aplicandu-se
in majoritatea pastravariilor din tara.
Producerea pastravului de consum se face intensiv la densitati
mari si cu administrare de hrana artificiala, conform necesitatilor de
crestere.
Dupa scopul productiei pastravariile noastre se impart
in;
-
Pastravarii
de repopulare, cu scop de producere a
icrelor si puietului necesar repopulari apelor de munte. Acestea la randul lor
se diferentiaza in pastravarii de repopulare permanente, cu casa de incubatie
si bazine pentru cresterea puietilor si reproducatorilor - si pastravarii volant, cu functionalitate
sezoniera.
-
Pastravarii
de consum, care au ca obiect
producerea pastravului curcubeu si
fantanel, de la stadiul de icra pana la varsta de 1-2,5 ani, cand se
valorifica. Ele sunt prevazute, pe langa casa de incubatie, cu bazine pentru
cresterea din stadiul de puiet pana la stadiul valorificarii si pentru
cresterea reproducatorilor de pastrav curcubeu.
-
Pastravariile
mixte ,care au ca scop producerea
pastravului de consum solicitat de piata locala sau de turisti, si in paralel, producerea
icrelor sau puietului de pastrav necesar repopularii apelor de munte din judet
sau a celor din judetele invecinate.
Din practica salmonicola de la noi si in conditiile climatului temperat se considera necesar un debit de 500–1000 l/sec. Cred ca e vorba de 500-1000 l/minut nu pe secunda. Corectati-ma daca gresesc.
RăspundețiȘtergere500-1000 l/sec. pentru un ha luciu apa. Nu am gasit nicaieri relatii mai clare intre debit si cantitatrea de peste care poate fi crescuta.
RăspundețiȘtergereAs Dori mai multe informativo.Doresc sa-mi descuido o pastravarie,dar ni am habar de costuri si cam tot de este legat de aceasta afacere.Va multumesc
RăspundețiȘtergereTe intizi cat ti-e plapuma. Poti sa incepi cu putin si sa te dezvolti in timp.
ȘtergereAnul asta un bazin, la anul dublu si tot asa. Asta in cazul ca ai apa curgatoare cu un debit bogat. Apa nu se poate dubla, dar se poate trece la sistem recirculant cu reoxigenarea apei si filtrarea apei, dar e mai complicat si mai costisitor.
Vreau sa construiesc o pastravarie ...ca și hoby...sa cresc undeva la 500 de păstrăvi...cu apa din fântână....ESTE POSIBIL???
RăspundețiȘtergereDaca izvorul din fantana are un debit de minim 50 litri/minut, se poate. La 500 de pastravi de consum ai cam 100 kg de peste, si ai nevoie de un debit minim de 1 litru/secunda.
ȘtergereSa trăiți, cu o mare rugăminte, am întrebarea, la în jur de 100m³de apa cam ce cantitate de peste as putea să populez și ma refer la patrav cuprins între 15-25grame și ce debit are nevoie?mulțumesc anticipat!
RăspundețiȘtergereLa 100 m cubi de apa se poate creste o tona de peste. Debitul trebuie sa fie de 1000 litri/minut, adica 17 litri/secunda. In perioada de seceta putine paraie au debitul asta.
ȘtergereBuna ziua! Doresc sa construiesc o micro pastravarie la Brasov (4-6 bazine). Detin un teren de 1200mp cu 35 m liniari la un parau rece.
RăspundețiȘtergereVa ocupati cu asa ceva?
La o micro pastravarie nu ai nevoie de consilieri. Sunt atatea modele de pastravarii pe internet, ca ai de unde alege. Cel mai simplu este modelul clasic cu bazine sapate in pamant cu maluri in plan inclinat, fara betoane si alte materiale de constructii. In caz de esec le-ai acoperi la loc si gata. In judetul Brasov pastravariile sunt una langa alta, asa ca ai de unde te inspira, ai si de unde cumpara puiet, mancare pentru pastravi si dezinfectant biodegradabil pentru bazine.
Ștergere