PARTILE COMPONENTE ALE UNEI PASTRAVARII
I.
INSTALATII PRINCIPALE
Pentru a putea functiona in
conditii normale, pastravaria are nevoie de o serie de instalatii. Unele din
ele,cum sunt: priza de apa, analul de alimentare si evacuare, casa
incubatoarelor etc. , sunt comune pentru toate categoriile de pastravarii, iar
altele ca: bazine pentru cresterea pastravului de consum, bucataria de carne,
instalatia frigorifica etc., sunt necesare numai in pastravariile care produc
si pastrav de consum.
1.
PRIZA DE
APA
Priza de apa sau opustul,
cum i se mai spune, este constituita dintr-un baraj de zidire, o casoaie de
lemn umpluta cu piatra sau , mai simplu,
dintr-o cascada podita, fiecare din ele avand rolul de a capta apa si a o
ridica la un nivel astfel incat sa intre pe canalul de alimentare.
Priza de apa trebuie sa
indeplineasca anumite conditii:
-
sa fie
solida si astfel construita incat sa nu fie dislocata de cele mai mari viituri;
-
sa asigure
debitul necesar in pastravarie si in caz de seceta sa poata capta intregul
debit al paraului:
-
sa fie
astfel amplasata incat sa asigure o panta corespunzatoare canalului de
alimentare si bazinelor la evacuare;
-
sa nu fie
costisitoare.
Casoaia de lemn se aseaza pe un pat de fascine introduse
la minimum 50 cm sub nivelul albiei si va fi incastrata in malul opus
canalului, cel putin 1,5 m.
La mijlocul ei se lasa o cuveta, care va fi mai joasa cu
0,25-0,50 m decat fundul gurii canalului de alimentare.
In aval se construieste un radier din bile, cu rol de a evita subminarea
casoaiei de actiunea apei in cadere.
In fata pintelui, denumit si casoaie de protectie ,
situat in partea canalului de alimentare, se construieste o grebla de lemn cu
distanta intre sipci de 5-10 cm, cu rol de a retine materialele grosiere
transportate de apa (bolovani, lemne, radacini etc.)
In partea de jos a casoaiei de protectie, in locul unde
porneste gura canalului, se va face o deschizatura ce se prevede cu un gratar si un suber avand
rol de reglare a apei ce intra pe canal.
Barajul se contruieste din zidarie de piatra cu mortuar
de ciment sau beton.
El are o cuveta pentru evacuarea surplusului de apa si un
stavilar pentru reglarea mecanica a debitului ce intra in canalul de
alimentare.
2.
CANALUL DE
ALIMENTARE
Canalul de alimentare
este instalatia care necesita cea mai atenta executie si respectarea
regulilor de constructie, intrucat un canal necorespunzator construit, poate
duce la ramanerea bazinelor si casei incubatoarelor fara apa si deci la moartea
intregului efectiv piscicol.
Dupa materialul utilizat la construirea canalului, acesta
poate fi din : dulapi de lemn, busteni de brad sectionati si scobiti (ulucuri),
din tuburi de azbociment sau beton.
La executarea canalului trebuie respectate urmatoarele
reguli:
-
panta
canalului sa fie aproximativ 1/100 m si
in nici un caz mai mica de 0,5/100 m; sa fie uniforma sau sa creasca progresiv; sa nu fie un
aliniament cu o panta mare urmat de unul cu o panta redusa.
-
sa
fie dimensionat astfel incat sa asigure
debitul necesar in pastravarie, plus 10%;
-
sa fie
construit pe o suprafata solida;
-
sa fie
contruit in debleu (sapatura) si dupa caz, acoperit cu dale de beton si apoi cu
un strat de pamant gros de minimum 50
cm, spre a se evita inghetul apei din interior;
-
la trecerea prin locuri mlastinoase sau peste
paraie sa se construieasca drenuri in vederea drenarii lui in timpul
inghetului;
-
eventualele
izvoare calde de pe parcursul lui sa fie captate si introduse in interior
-
din 100 in
100 m si la schimbari de directie sau treceri pe sub sosele sa aiba bazinase de
control de dimensiuni 1 x 1, cu fundul asezat la 0,50 m sub nivelul canalului
prevazut cu gura de evacuare pentru curatirea impuritatilor aduse de apa.
3.
BAZINUL DE
DISTRIBUTIE
Bazinul de distributie se
construieste la intrarea canalului in
pastravarie. El serveste la dirijarea
apei si reglarea debitului pentru diferitele sectiuni de bazine si pentru casa
incubatoarelor.
In el se face,dupa caz, si
amestecul apei de izvor cu cea de parau, iarna pentru a ridica temperatura apei
ce intra in casa incubatoarelor iar vara pentru a cobora pe cea din bazine.
Din bazinul de distributie
pleaca intotdeauna minimum doua canale.
Intr-o pastravarie pot
exista unul sau mai multe bazine de acest gen.
4.
BAZINUL DE
DECANTARE
Bazinul de decantare este necesar in toate pastravariile
in care alimentarea casei incubatoarelor se face cu apa de parau.
Apa de izvor alimenteaza casa incubatoarelor si apa de
parau alimenteaza bazinele de reproducatori si cele a pastravului de consum.
Bazinul de decantare nu va fi utilizat in timpul iernii,
cand apa paraului este limpede, spre a evita inghetul. Bazinul se construieste
pe traseul canalului de alimentare al casei incubatoarelor, trocilor si al
bazinelor de puieti.
Dimensiunile bazinului de decantare variaza in functie de
capacitatea casei incubatoarelor, trocilor si al bazinelor de puieti,si de limpezimea
apei care le alimenteaza.
Se considera ca un bazin ce dimensiunile de 5 x 10 m si adanc de 1 m satisface necesitatea de
decantare a apei casei incubatoarelor si trocilor pentru circa 300 000 icre
puieti.
Pentru o mai buna decantare a apei, bazinele decantoare
sunt despartite in interior, astfel incat sa oblige apa sa parcurga un drum cat
mai lung sa-si domoleasca viteza si deci sa decanteze cat mai bine impuritatile
aduse in suspensie.
5.
CANALUL DE
ADMISIE
Canalele de admisie a apei in bazine , asa cum le arata
si numele, conduc apa din canalul de alimentare in bazine. (fig 30).
La insertia lor cu canalul de alimentare, pentru o usoara
reglare a debitului necesar bazinului se construiesc niste bazinase de
distributie cu o sectiune patrata (0,5 x 0,5 m) si cu fundul sub nivelul
canalului.
Canalele de admisie se construiesc fie din azbociment fie
din dulapi grosi de 5 cm.
Fig. 30 - Canale de admisie
a- plan;
b- sectiune transversala; 1-abator; 2-canal de alimentare;
3- bazinas
de distributie; 4- suber; 5- canal de admisie;
6-
platforma inclinata; 7- dig bazin; 8-capac
Bazinele de distributie, in cazul vanelor, comunica intre
ele prin tuburi de scurgere pentru evitarea stagnarii apei si craparea vanelor
in timpul inghetului.
La intrarea in bazin ele trebuie situate cu 50 cm
deasupra nivelului maxim al apei din bazin, pentru a asigura caderea acesteia,
oxigenarea ei si evitarea inghetului apei pe canal in timpul iernii.
La caderea apei in bazin, pentru oxigenarea ei si
impiedicarea intrari pestilor din bazine
in canalele de admisie, se aseaza o platforma inclinata din beton sau
dulapi.
Acest lucru se realizeaza si prin asezarea de gratare la
gura canalelor de admisie. Iarna, insa, ele prezinta pericolul inghetari apei
si deci nu pot fi utilizate decat in anotimpul cald.
6.
BAZINELE
Bazinele variaza ca
forma si dimensiune, in functie de scopul in care sunt construite, de natura
terenului si de specia care face obiectul culturii artificiale in pastravaria
respectiva. (fig 31)
Fig 31-Bazine
a-pentru puieti; b-pentru reproducatori; c-pentru
consumatori
1-canal de alimentare; 2- canal de admisie; 3-platforma
inclinata;4-dig bazin; 5- groapa de pescuit; 6-caluga; 7-canal de evacuare.
a.
Bazinele de puieti sunt necesare in
pastravariile de repopulare permanente, in cele de consum sau in cele mixte.
In cazul
in care solul este argilos sau impermeabil se construiesc din pamant. In marea
majoritate insa, se construieste din beton, inclusiv fundul, fapt ce permite o
mai buna manipulare, supraveghere si hranire a puietilor.
Dimensiunile bazinelor de puieti sunt astfel alese incat
sa fie inguste si lungi. Raporul intre laturi este, in mod obisnuit, de 10/1.
Adancimea
apei variaza intre 0,30 si 0,50 m la admisie si 0,75-1 m la evacuare, in
functie de temperatura apei. Suprafata unui bazin va fi cuprinsa intre 20 si 60
m2 si totalul lor reprezinta 10–20% din intreaga suprafata de
bazine.
Intr-o
pastravarie de consum, numarul bazinelor va fi de 5-6 pentru 1 -5 tone pastrav
de consum si respectiv, 10–12 pentru 1-10 tone.
b.
Bazinele
pentru reproducatori se
construiesc din pamant natural acolo unde solul permite si vor avea fundul
acoperit cu un strat de pietris.
Digurile despartitoare dintre bazine au latimea la
coronament de 1,5-2 m si taluzul cu o
panta de 1/1, in cazul construirii lor
naturale. Fundul bazinelor va avea si o panta spre evacuare si una inspre
mijlocul lor de circa 1/30m.
Fig. 32 - bazine
Raportul dintre laturi este de 10/2 m, iar suprafata unui
bazin este de 100-200m2 .
Adancimea apei va fi de 1-120m la admisie si 1,50-2 m la
evacuare.
Intr-o pastravarie de repopulare, numarul de bazine de
acest fel variaza in functie de numarul speciilor ce se cresc artificial si
bine inteles pentru fiecare specie. Suprafata totala a bazinelor, pentru fiecare specie destinata
repopularii reprezinta un procent de 5-10% fata de totalul suprafetei
bazinelor, pentru fiecare specie destinata repopularii sau cresterii
artificiale.
Fig. 33 - Sectiune
transversala printr-o baterie de bazine
1-perete longitudinal
interior din beton armat; 2- perete longitudinal exterior din beton armat; 3-
trotuar din beton simplu; 4- radier din beton armat
5- apa; 6- farfurie.
5- apa; 6- farfurie.
c.
Bazinele destinate pastravului de consum se construiesc, de asemenea, din pamant, acolo unde este
posibil, si din beton sau piatra bruta cu mortar de ciment in terenuri
permeabile.
Raportul intre laturi este de 10/4-10/5, iar suprafata este
cuprinsa intre 200 si 500 m2 pentru fiecare bazin.
Apa va avea adancimea celei din bazinele de
reproducatori, putand insa pentru economie sa fie mai mica (0,80 m la admisie,
1,20 m la evacuare), in functie de temperaturile extreme ale apei. Intr-o apa
mai adanca pastravul se dezvolta mai bine.
Fundul bazinelor, format din pamant natural cu pietris va
avea o inclinare inspre mijloc si alta
spre evacuare de circa 1/30 m, pentru a putea fi usor golite si curatate.
Suprafata totala a bazinelor de crestere (consum)
reprezinta 60-70% din totalul suprafetei bazinelor dintr-o pastravarie de consum.
Ori de cate ori este posibil, bazinele descrise pana acum
se construiesc din pamant, intrucat in ele se dezvolta o bogata fauna nutritiva
minuscula, iar resturile de hrana care este neconsumata de pesti este
descompusa de bacterii.
d.
Bazinele circulare (rotunde) sunt cele care castiga cel mai mult teren in
practica salmonicola de la noi.
Se construiesc din beton armat, peretii avand o inclinare
de circa 1/8 m. Fundul bazinului este si el inclinat spre centrul lui.
Diametrul bazinelor variaza in functie de specia ce
urmeaza a fi crescuta in fiecare, fiind mai mare pentru cele de lostrita si mai
mici pentru cele de pastrav. Bazinele circulare construite la noi au diametru
cuprins intre 6 si 12 m si s-au dovedit a fi foarte bune.(fig.34)
Fig.34-Bazine rotunde
Adancimea apei la bazine variaza intre 0,75 (pastrav) si
1 m (lostrita).
Intr-un bazin
circular toata patura de apa este in miscare, iar aceasta se primeste in
intregime intr-un timp mai scurt decat apa din bazinele dreptunghiulare. Pot
avea unul sau doua canale de admisie,
asezate tangential cu peretii bazinului, unul in apropiarea celuilalt.
e.
Bazinele de carantina sunt construite in intregime din beton, pentru o usoara
dezinfectare a lor si pentru tratarea efectivului piscicol cantonat aici.
Se utilizeaza atunci cand se aduc pesti vii din alte
pastravarii, pentru a evita introducerea unor boli sau paraziti straini de
pastravarie. In ele se vor creste, dupa scoaterea din incubatoare, un timp,
puietii rezultati din icrele aduse in transfer de la pastravarii suspecte de
anumite boli.
Se construiesc in aval de pastravarie, complet izolate de
consum se construiesc 2-3 asemenea bazine, de dimensiunile obisnuite pentru
cele de puieti.
f.
Bazinele pentru experimentare sunt construite din beton si au dimensiuni reduse (1 x 3
x 0,75 m sau 0,6 x 2 x 0,50 m ). In ele se urmaresc o serie de experiente ce se
fac in cadrul pastravariei, ca : introducerea in alimentatie a unei noi retete
de hranire, tratamente cu diferite substante medicamentoase sau dezinfectante.
Necesitatea acestor bazine rezida in faptul ca fiecare
pastravarie are un microclimat aparte, iar conditiile fizico-climatice ale apei
difera.
Sunt necesare 5-6 de astfel de bazine in fiecare
pastravarie.
g.
Bazinele pentru pescuit sportiv , in numar de 1-2, in mod obisnuit de forma circulara,
servesc, asa cum le spune si numele pentru pescuit sportiv la bucata. Se
construiesc in cel mai izolat colt, de obicei la intrarea in pastravarie sau in
afara incintei acesteia.
7.
CALUGARUL
Calugarul serveste la reglarea apei din bazine si la evacuarea
acesteia.
Se construiesc fie din dulapi de brad sau stejar, fie din
beton armat, acesta din urma fiind mult mai rezistent.
Indiferent care este tipul de calugar, acesta are doua
parti: una orizontala, care pleaca de pe fundul bazinului si iese pe sub dig in
afara lui si una verticala (calugarul propiu-zis) , fixata fie in interiorul
bazinului, fie in exteriorul acestuia. (fig.35)
Partea orizontala este prevazuta, pe toata suprafata ei
dinspre bazin, cu sita si gratar pentru a permite apei sa intre in calugar si
retinerea pestilor in bazin. Pentru evacuarea apei, calugarul orizontal are la
capatul din bazin o vaneta (suber) care, prin scoatere, permite evacuarea
totala a apei si pescuirea bazinului.
Fig. 35 Asezarea calugarului in dig
a-in bazin; b- in
corpul digului;1-gratar; 2-corpul
vertical; 3- dig;4- corpul orizontal
Calugarul verical are in
interior niste vanete care, prin scoatere sau adaugire, permit reglarea
nivelului apei din bazin.
Sectiunea interioara a
calugarului este dimensionata in functie de marimea bazinului si de debitul pe care-l
solicita pestii din bazin (fig. 36).
Fig.36-Circulatia
apei in calugar:
a-incorporat; b-in interiorul bazinului;
1-vanete;
2-dig beton; 3-canal de evacuare;
4-fundul
bazinului; 5-groapa de pescuit;
6-puncte;
7-dig; 8-tub
evacuare.
Ea este in mod obisnuit, de
15x15 cm la partea orizontala si de 15x30cm la cea verticala pentru bazinele de
puieti si de 20 x 20 cm la partea orizontala si de 20 x 40 cm la cea verticala
sau 30 x 30 pe 30 x 60 cm pentru bazinele de reproducatori si cele de consum.
Pentru evitarea inghetarii
apei in calugar pe timp de iarna, acesta se dimensioneaza astfel incat apa,
trecand peste venete, sa cada la insertia tubului orizontal in jos.
Calugarul de beton. La pastravariile cu bazine din beton se construiesc
calugari direct in corpul digului, facand parte comuna cu acesta, eliminand
astfel pericolul desosarii lor de catre inghetul din timpul ierni.
Princiliul functionarii
este urmatorul:
Apa intra prin gratarul din
fata pe toata adancimea iei. Cand primul rand de vanete este lasat pana la fund
se evacueaza apa de suprafata (vara), calda si saraca in oxigen dizolvat; cand
acestea sunt ridicate iar al doilea rand de vanete este lasat jos se evacueaza
apa de pe fundul bazinului (iarna), asigurand o permananta circulatie si
primenire a acestuia.
Fiecare rand de vanete cand
coboara pana la fundul calugarului joaca un rol de regularizator al nivelului
apei din bazin.
8.
GROAPA DE
PESCUIT
Groapa de pescuit este o lucrare care usureaza munca pastravului
cu ocazia efectivului piscicol din bazine si inlatura ranirile sau
mortalitatile ce pot avea loc cu ocazia acestei operatii.
Se construieste fie in interiorul bazinelor, fie in
exterior.
Groapa consta dintr-un bazinas dimensionat in functie de
suprafata bazinului, fiind in mod obisnuit de 0,50–0,75 m latime si lungime si
0,25–0,50 m adancime. Coronamentul este situat la nivelul fundului bazinului.(fig. 37)
In cazul in care se construieste in interiorul bazinului,
groapa de pescuit este situata langa digul dinspre evacuarea bazinului, unul
dintre peretii ei formandu-l chiar acesta. In aceasta situatie, calugarul
vertical este prelungit pana in fundul gropii.
Este necesar ca la proiectarea unui bazin sa se aiba
grija ca diferenta dintre fundul bazinului si cea a canalului de evacuare sa
fie de circa 25-50 cm, pentru a permite evacuarea apei din groapa de pescuit.
Groapa de pescuit este prevazuta, la jumatatea inaltimii
ei, cu un gratar de fier cu rol de a retine pestii in momentul evacuarii
bazinului, gratar de pe care pestii se iau apoi cu minciogul.
Groapa de pescuit exterioara se construieste sub tubul
orizontal al calugarului, in afara bazinului si este de asemenea prevazuta cu
un gratar pe care raman pestii.
Fig.37 - Groapa de pescuit
a-in interiorul
bazinului; b-in exteriorul bazinului
1-bazin;
2-groapa de pescuit; 3-suber; 4-gratar; 5-canal de evacuare
9.
CANALUL DE
EVACUARE
Canalul de evacuare
serveste la strangerea apei utilizata in pastravarie si la evacuarea ei in
albia raului.
Se construieste, dupa caz,
fie din pamant natural, fie din zidarie de piatra cu mortar de ciment. In unele
pastravarii situate in imediata apropiere a raului si in care bazinele sunt
asezate perpendicular pe acesta, canalul de evacuare poate lipsi, apa fiind
evacuata direct in rau.
Canalul de alimentare va
avea, ca si cel de alimentare, o panta de scurgere de 1/2000 m, care insa poate
fi mai mica. El va fi proiectat astfel incat sa adune apa bazinelor, cea a incubatoarelor si cea folosita in instalatii
anexe,plus 25% din debitul pentru eventualitatea evacuarii unor bazine.
10.
CASA
INCUBATOARELOR
Casa incubatoarelor difera dupa natura pastravariei,
putand fi o simpla instalatie limitata la un sopron de scanduri, in cazul
pastravariei volante si o cladire cu sau fara locuinta la etaj, in cazul
pastravariei permanente (fig.38).
Ea foloseste pentru incubarea icrelor si deci la
procedarea puietilor necesari atat pentru repopularea apelor cat si pentru
cresterea reproducatorilor si a pastravului de consum.
Se construieste din zidarie de piatra bruta, cu mortar de
ciment. Utilizarea materialului lemnos la construirea casei incubatoarelor
reduce mult din durabilitatea acesteia, putrezind usor. Pentru economie de spatiu
deasupra casei incubatoarelor, terminata cu un planseu de beton, se construieste
din caramida sau barne locuinta pastravului.
Fig. 38 - Casa incubatoarelor
a-Plan
Casa incubatoarelor se va construi in demisol, astfel
incat pana la 1,50 m inaltime sa fie ingropata in pamant, urmandu-se prin
aceasta evitarea inghetarii apei din incubatoare in timpul iernilor geroase.
Podeaua casei incubatoarelor va fi in intregime din
beton, ca si postamentii pe care se aseaza incubatoarele si va avea in interior
canalele de evacuare a apei.
Geamurile prevazute in cei doi pereti laterali vor fi
asezate imediat deasupra pamantului si vor fi asigurate cu obloane pentru a
opri la nevoie intrarea luminii direct la icre.
Casa incubatoarelor este formata, in mod obisnuit, din
doua incaperi, din care prima, mai mica, serveste ca antreu si are de o parte,
in interior, doua sau trei bazine pentru parcarea reproducatorilor in timpul
mulgerii si o mica incapere (magazie
laborator) de cealalta parte.
In tarile apusene, unde se utilizeaza incubatoare
electrice avand capacitatea de 100 000 icre, dimensiunile casei incubatoarelor
sunt mult mai reduse.
Amplasarea casei incubatoarelor se face astfel incat sa
poata primi, la inaltimea de 1,50 m de la podeaua acesteia, apa din sursele de
alimentare existente in pastravarie, dupa ce in prealabil a fost trecuta
printr-un bazin de decantare. (Fig. 39)
In cazul existentei unui izvor in interiorul
pastravariei, izvor ce va servi ca sursa de alimentare a incubatoarelor, casa
va fi asezata la o distanta cat mai mare posibila de izvor, pentru ca apa sa
parcurga un drum cat mai lung (amenajat), pentru a se oxigena si a elimina pe
parcurs eventualul continut de CO2, azotati sau nitrati, daunatori
pestilor.
Dimensionarea casei incubatoarelor si , respectiv,
calculul capacitatii acesteia se va face in functie de sursa de alimentare.
Interiorul casei incubatoarelor va fi astfel amenajat
incat sa fie in permanenta uscat, motiv pentru care atat incubatoarele cat si
ulucurile de alimentare si evacuare vot fi proiectate astfel incat sa preintampine
stropirea apei in afara lacasurilor respective.
Pentru protejarea impotriva umiditatii, peretii vor fi
vopsiti, iar podeaua va fi acoperita cu gratare de lemn. In interior se vor
construi una sau doua sobe de teracota sau, dupa posibilitati, se va prevedea
incalzire centrala, astfel incat sa se creeze un climat cat mai sanatos pentru
lucru pe timp de iarna.
Fig. 39-Casa incubatoarelor b-Sectiune:
1-incubatoare; 2-filtru; 3-uluc de
distributie;
4-canal de evacuare; 5-canal de
alimenatare; 6-bazine pentru reproducatori;
7-magazie laborator
Atentie deosebita se va acorda executarii instalatiei
electrice dat fiind pericolul existent intr-un mediu foarte umed.
In interiorul casei incubatoarelor exista o serie de
instalatii menite sa asigure o normala desfasurare a procesului de incubare ,
astfel:
a.
Filtrul este o
constructie din beton armat, cu rol de a curati de impuritati apa venita de la
bazinul de decantare sau direct din canalul de alimentare.
Filtrul este necesar atat in cazul cand alimentarea o
constituie un izvor, cat mai ales in cazul folosirii apei de parau.
Exista o serie de tipuri de filtre, ca: filtru cu stofa,
filtru in butoaie , filtru cu garduri de nuiele si pietris, pastravariile
noastre utilizeaza doua tipuri de filtre ce s-au dovedit cele mai indicate, si
anume: filtrul dublu si filtrul cu 4 compartimente.
Filtrul dublu (fig. 40) este cel mai des utilizat in noile contructii,
fiind si cel mai simplu si avand un randament superior. Este format din 3
incaperi, din care doua cu rol de filtrare, iar cea centrala are rolul de
distributie a apei in interiorul camerelor filtrante.
Filtrul dublu se contruieste din beton armat si are,
obisnuit, dimensiunile interioare de 1 m latime, 3-4 m lungime si 1,20 m
inaltime. In camerele de incubatie, cu capacitate mare se construiesc 2 sau mai
multe filtre duble, recomandabile fiind filtrele sub presiune. Peretii care despart cele doua incaperi nu
sunt zidite pana la fund, la limita de jos a lor existand un spatiu de circa 20
cm, prin care apa intra in cele 2 compartimente de pe margini.
Fig.40 Filtru dublu:
1-conducta de alimentare; 2-gratar; 3-orificii de
curatire;4-material filtrant;5-peretele filtrului; 6-peretele casei
incubatoarelor
Materialul filtrant se aseaza pe un gratar de lemn situat
la 20 cm deasupra fundului si este compus obisnuit din 4 straturi de 20-25 cm
grosime de pe acoperis de diferite dimensiuni.
Primul strat, asezat direct pe gratar, este format din
pietris de dimensiunea oului de gaina (6-7 cm), al doilea din pietris grosier
de marimea oului de bibilica (3-4 cm), al treilea din pietris margarit de
marimea oului de mierla (1-2 cm), iar ultimul, de usu,
de nisip grosier (0,2-0,5 cm) peste care se aseaza un strat subtire de
margaritar pentru stabilizare.
Apa intra in canal prin
despartitura din mijloc, de aici-pe principiul vaselor comunicante-se ridica pe
sub gratar, prin straturile de pietris la suprafata celor doua compartimente si
de aici, prin ulucuri, trece in incubatoare.
Filtrul dublu are la partea
de jos (intre gratar si fund), pe peretele dinspre camera incubatoarelor, doua
orificii pentru spalare.
Filtrul cu 4 compartimente se intalneste in mai multe din pastravariile noastre si
da rezultate bune in curatirea apei.
Se construieste ca si cel dublu din beton armat si, asa
cum il arata numele, se compune din 4 despartiri. Latimea este de 1m iar
inaltimea de 1,20 m, lungimea variind in functie de spatiul dintre peretii
intre care se construieste. Latimea compartimentelor variaza obisnuit intre
0,80-1 metru , dimensiunea lor variind si ea in functie de latimea casei incubatoarelor,
astfel incat sa ocupe tot spatiul dintre cei doi pereti.
Materialul filtrant se aseaza pe gratar incepand cu
pietrisorul grosier in primul compartiment si sfarsind cu pietris fin in
ultimul.
Apa intra pe la suprafata in compartimentul 1, strabate
piatra de aici si prin spatiul liber dintre gratar si fund, trece in
compartimentul al doilea care-l strabate invers (de jos in sus). De aici trece
peste peretele despartitor in compartimentul al treilea, coboara prin pietris
si urca apoi prin materialul din compartimentul al patrulea, la suprafata, de
unde trece apoi in ulucurile de distributie.
Fiecare grup de compartimente are pe peretele dinspre
incubatoare, intre gratar si fund, cate un orificiu de spalare.
Cu cat filtrul utilizat are o capacitate mai mare cu atat
puterea lui de filtrare este mai mare.
b.
Ulucurile de distributie se contruiesc din dulapi de lemn sau din beton si
alimenteaza separat fiecare rand de incubatoare.
Ele se aseaza la o inaltime de circa 20 cm fata de partea
superioara a incubatoarelor, astfel incat sa permita oxigenarea apei in cadere,
cu conditia sa nu stropeasca incubatoarele datorita unei caderi prea mari.
Trecerea apei din uluc in incubator se face cu ajutorul
unui robinet.
Dimensionarea 20/20 cm este suficienta pentru un uluc de
distributie care alimenteaza 15-20 incubatoare.
La capatul terminal, ulucul de distributie intra in
subteran in canalul de evacuare al casei incubatoarelor, pentru ca pulsul de
debit sa nu curga peste margini si sa inunde podeaua.
c.
Ulucurile de evacuare se construiesc din acelasi material si au rolul de a
capta apa ce iese din incubatoare. Ele sunt asezate circa 5–10 cm mai jos decat
fundul cutiei exterioare a incubatoarelor, pentru a permite evacuarea totala a
apei acesteia si deci curatirea ei.
Partea terminala
este condusa printr-un tub vertical in canalul de evacuare aflat sub podeaua de
ciment.
d.
Postamentul serveste ca suport pentru incubatoare. Se
construieste de obicei din beton sau zidarie de piatra bruta cu mortar de
ciment, intrucat lemnul, datorita umezelii din interiorul incaperii putrezeste
repede.
Pentru utilizarea cat mai judicioasa a spatiului
incaperii si deci pentru marimea capacitatii ei, postamentele se construiesc
atat pe margini cat si pe mijlocul casei incubatoarelor.
Inaltimea postamentului este de 60–80 cm, astfel ca in
incubatoarele ce se aseaza pe el, un om de statura mijlocie sa poata lucra cu
usurinta, tinand cont de existenta gratarului de lemn de pe podea.
Ulucurile de distributie si evacuare fac corp comun cu
postamentul.
e.
Incubatoarele
servesc la incubarea icrelor de la fecundare si pana la ecloziune. Uneori in
incubatoare se tin provizoriu si puietii iesiti din icre pana in momentul in
care sunt livrati catre diversi beneficiari sau se introduc in bazine si in
locurile de deversare.
De la inceputul practici salmonicole, forma si marimea
incubatoarelor a evoluat mereu, mentinandu-se de-a lungul timpului cele care
s-au dovedit a da rezultate mai bune.
Oricare ar fi tipul de incubator adoptat, acesta trebuie
sa permita circulatia apei fara unghiuri moarte, sa aiba o inaltime a apei
deasupra icrelor pana la 20 cm, astfel incat acestea sa se poata manipula usor
si sa fie asezate la o inaltime comoda
de lucru.
Incubatoarele se aseaza de preferinta pe un singur rand.
Atunci insa cand productia mare de icre necesita, pot fi asezate si pe doua sau
mai multe randuri, cu alimentare dintr-unul in altul. Pot fi utilizate si fara
a fi introduse intr-o incapere construita special in acest scop. Pastravariile volante au incubatoarele
asezate sub un sopron sau direct in aer liber, in ele incubandu-se de obicei
icre embrionate aduse din transfer.
In pastravariile noastre la clocirea icrelor de pastrav a
fost adoptat un singur tip de incubator: incubatorul Wacek-Universal.
El este format ca si celelalte incubatoare , din 2 cutii
cu dimensiunile: cutia exterioara: 60–70 cm lungime, 50-60 cm latime si 30 cm inaltime, cutia
interioara: 55 -65 cm lungime, 48 -58 cm latime si 25 cm inaltime.
Cutia exterioara se confectioneaza in intregime din
scandura sau in ultimul timp, din material plastic sau beton, direct pe
postament, iar cea interioara din lemn, tabla de zinc sau material plastic.
Cutia interioara are la capete cate doi pereti interiori
situati la 5 cm distanta de cei exteriori. Peretele dinspre intrarea apei este
din materialul din care sunt confectionati peretii cutiei interioare si are la
un colt un orificiu format din tabla perforata. Peretele interior dinspre
evacuare, impreuna cu fundul cutiei interioare propiu-zise sunt confectionati
in intregime din tabla perforata de zinc, tabla zincata sau din sita de zinc.
Gaurile tablei perforate de 2 mm in diametru sunt dispuse
altern si la o distanta de 1,5 mm intre ele.
Curentul apei primeste diferite directii, dupa cum cutia
interioara este apropiata sau departata de cea exteriora in locul de cadere al
apei.
Pentru curatire, cutia exterioara este prevazuta in
partea de jos inspre ulucul de evacuare cu unul sau doua orificii cu dop.
Capacitatea unui incubator Wacek-Universal este obisnuit
de 10 000-12500 icre de pastrav puse pe un singur rand.
Incubatorul este prevazut cu un capac de lemn in care
este practicat un orificiu de circa 10 x 10 cm, acoperit cu tabla perforata. El
permite intrarea luminii si impiedica intrarea daunatorilor la icre.
11.
SOPRONUL
PENTRU TROCI
Sopronul pentru troci este cladirea care se impune din ce
in ce mai mult in pastravariile noastre.
Se stie ca, dupa ecloziune,puietii rezultati din
incubarea mai multor randuri de icre, trebuie rariti astfel incat intr-un
incubator sa nu ramana mai mult de 10 000
alevini. Rarirea acestora se face introducandu-i in troci sau puieti.
Troaca (fig. 41)
este o lada de lemn deptunghiulara, de dimensiuni de 200 x 60 x 25cm. Ca si
cutia interioara a incubatorului , pentru evitarea evadarii puietilor, troaca
are inspre alimetare si evacuare, la o distanta de 10 cm de peretii exteriori,
cate un perete despartitor de tabla perforata. Fundul trocii este din lemn.
Fig. 41 - Troaca puiernita
Capacitatea unei troci in suprafata de 1m2
este de 5 000-10 000 puieti de 5-6 saptamani, pentru un debit de 20-30 l/minut.
Acest debit va creste in timpul hranirii puietilor. Alimentarea lor se face
printr-o deviatie din bazinul de decantare al casei incubatoarelor.
Trocile se construiesc din beton, putand avea
dimensiunile de 200 x 60 x 30 cm. Ele se construiesc cate doua, lipite una de
alta. Sopronul trocilor este format dintr-un acoperis in doua ape, cu pereti
exteriori. Trocile vor fi dispuse pe de o parte si alta a ulucului de
alimentare a acestora, care va fi dimensionat incat fiecare troaca sa poata
primi un debit de 2 l/sec.
Trocile vor fi prevazute cu capace de lemn, care sa poata
acoperi jumatate din suprafata lor.
12.
LOCUINTA
PASTRAVULUI
Locuinta pastravului
trebuie sa fie construita astfel incat sa permita supravegherea usoara a
intregi pastravarii si sa ofere conditii de confort personalului care
deserveste unitatea respectiva.
Intrucat pastravariile construite in ultimul timp sunt
unitati de mare capacitate, locuinta personalului va trebui sa cuprinda doua apartamente
separate, prevazute fiecare cu bucatarie si grup sanitar.(Fig. 42)
In incinta cladirii se vor
mai prevedea obligatoriu un laborator-farmacie cu dotarile corespunzatoare (balanta
farmaceutica, microscop, balanta hidroscopica, cilindri gradati, eprubete,
pipete, substante antiseptice, medicamente uzuale in bolile pastravului, etc) .
Fig. 42-Locuinta pastravului
II. INSTALATII
ANEXE
1.
BUCATARIA
DE CARNE
Este cladirea in care are
loc prepararea hranei umede necesare hranirii pastravului din bazine. Ea poate
lipsi intr-o pastravarie de repopulare, fiind absolut necesara intr-o
pastravarie de consum. Se construieste din piatra sau caramida, avand pardoseala
prevazuta cu instalatii de scurgere. Este formata obisnuit din 2 incaperi: una
in care se depoziteaza cantitatea de hrana ce urmeaza a se prepara intr-o zi,
iar alta in care are loc operatia de firbere si tocare a carnii si prepararea
amestecului necesar. In aceasta incapere se instaleaza o soba cu un cazan
ingropat, deasupra careia este asezat un cos de evacuare a aburilor, din tabla.
Tot aici se instaleaza si masina de tocat carne, care poate fi actionata
electric, hidraulic sau manual.
In cazul in care la tocarea
hranii se va folosi energia apei prin cuplarea masinii la axul unei roti hidraulice,
bucataria va fi construita in apropierea sursei de apa care va servi la
actionarea rotii.
2.
GHETARIA
Intr-o pastravarie care produce pastravi pentru consum
este indispensabila o ghetarie. Aceasta face bune servicii intr-o pastravarie
de repopulare permanenta. In ea se depoziteaza gheata necesara transportului
icrelor embrionate date in transfer, a puietilor pentru repopulare sau a
pastravului destinat valorificarii.
In ghetarie se pastreaza uneori un timp oarecare, si
alimentele usor alterabile necesare hranirii pastravului. Ea se construieste
din zidarie de piatra bruta cu mortar de ciment, fiind ingropata in pamant. Are
doua incaperi, una pentru depozitarea ghetii, iar alta pentru pastrarea
alimentelor. Locul unde se construieste ghetaria trebuie sa aiba expozitie
nordica, sa fie lipsit de umiditate si sa permita construirea unui sant de
scurgere a apei ce rezulta din topirea ghetii. Pentru usurarea efectuarii
transportului alimentelor puse la conservare, ghetaria se amplaseaza in
apropierea bucatariei de carne. Ghetaria se umple cu gheata luata de pe bazine
sau din rau, pe vreme de ger puternic. Introducerea ei in ghetarie se face
obisnuit print-un orificiu situat in acoperis. Pentru ca ghetaria sa faca o
masa compacta expusa mai putin topirii, in timpul gheturilor mari se toarna
peste ea apa.
3.
MAGAZIA
PENTRU PASTRAREA HRANEI USCATE
Magazia este cu atat mai necesara cu cat cantitatea mare
de deseuri de abator folosita in hrana pastravului va fi inlocuita cu hrana uscata
concentrata, granulata. Astazi nu trebuie sa existe o pastravarie fara un spatiu
corespunzator pentru depozitarea si pastrarea hranei atunci cand se utilizeaza
deseurile, asa-numita hrana umeda. Aici se pastreaza si drojdia de bere
furajera, nelipsita din hrana pastravului.
Magazia trebuie astfel construita incat sa fie aerata si
lipsita de umiditate. Din acest motiv, podeaua se construieste obisuit din
scandura sau daca este din ciment se dubleaza cu gratare de lemn.
4.
MAGAZIA
PENTRU UTILAJE
Magazia este necesara in toate pastravariile de consum de
mare capacitate. Ea se construieste din beton si se dimensioneaza astfel incat
sa poata primi sortatorul pentru pesti, aeratorul, hidrobionul, distribuitorul
de hrana uscata, incubatoarele in perioada nefolosirii lor, precum si autobuda
care deserveste pastravaria.
Fig.42 -
Schita unei pastravarii mixte (de repopulare si consum)
1,2-bazine
circulante; 3-10-bazine pentru puieti; 11-20-bazine pentru reproducatori;
21-28-bazine
pentru pastrav de consum; 29,30-bazine
de carantina; C.I.-casa incubatoarelor; Bd-bazin de distributie
BD-bazin de
decantare; T-troci; G-camera frigorifica; B-bucatarie; A-anexe gospodaresti;
M-magazie de
unelte si pentru pastrarea hranei concentrate
CLASIFICAREA PASTRAVARIILOR
CLASIFICAREA PASTRAVARIILOR
Cresterea pastravului in diverse tari ale lumii se face
fie in mod extensiv, fie intensiv, acest mod de crestere din urma aplicandu-se
in majoritatea pastravariilor din tara.
Producerea pastravului de consum se face intensiv la densitati
mari si cu administrare de hrana artificiala, conform necesitatilor de
crestere.
Dupa scopul productiei pastravariile noastre se impart
in;
-
Pastravarii
de repopulare, cu scop de producere a
icrelor si puietului necesar repopulari apelor de munte. Acestea la randul lor
se diferentiaza in pastravarii de repopulare permanente, cu casa de incubatie
si bazine pentru cresterea puietilor si reproducatorilor - si pastravarii volant, cu functionalitate
sezoniera.
-
Pastravarii
de consum, care au ca obiect
producerea pastravului curcubeu si
fantanel, de la stadiul de icra pana la varsta de 1-2,5 ani, cand se
valorifica. Ele sunt prevazute, pe langa casa de incubatie, cu bazine pentru
cresterea din stadiul de puiet pana la stadiul valorificarii si pentru
cresterea reproducatorilor de pastrav curcubeu.
-
Pastravariile
mixte ,care au ca scop producerea
pastravului de consum solicitat de piata locala sau de turisti, si in paralel, producerea
icrelor sau puietului de pastrav necesar repopularii apelor de munte din judet
sau a celor din judetele invecinate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu