CRESTEREA PASTRAVULUI
PENTRU CONSUM
Pastravul este o specie care transforma o hrana de
calitate redusa (deseuri de abator, fainuri animale si vegetale etc.) cu o
valoare economica scazuta intr-o carne de calitate cu o valoare ridicata atat
din punct de vedere economic cat mai ales nutritiv.
In tarile cu o avansata traditie salmonicola (Europa de
Vest, tarile scandinave, America, etc) productia de pastrav pentru consum
depaseste anual 30 000-40 000 tone pentru fiecare tara.
La noi producerea pastravului de consum in 1956 era undeva la 15 tone, si a
evoluat an de an datorita dotarilor .
Astazi din cele 55 de pastravarii apartinand sectorului
silvic un numar de 31 sunt profitabile
pe productia de pastrav de consum, majoritatea din ele producand icre pentru
repopulare.
A.
MASURI NECESARE ASIGURARII PRODUCTIEI
1.
CANTITATI DE
ICRE SI PUIETI NECESARE REALIZARII
PRODUCTIEI
Productia din urmatorii 2
ani depinde de calitatea icrelor si puietilor, de calitatea si cantitatea
hranei, de modul cum aceasta a fost preparata si administrata, de temperatura
sursei de alimentare.
Se retin, de obicei, in
pastravarie, puietii care ies din icre la mijlocul perioadei de ecloziune.
2.
DEBITUL
Pentru puietii din troci
este necesar un debit de pana la 0,5 l/sec iar pentru 10 000 puieti in bazine 1
l/sec.
Debitul necesar pentru
cresterea unui kg de pastrav difera de la o pastravarie la alta, in functie de
temperatura apei, natura ei. In conditiile din tara noastra se considera
suficient un debit de 1-2 l/minut pentru 1 kg pastrav, atat timp cat
temperatura apei nu depaseste 15 - 17°C si apa nu este tulbure.
Debitul necesar pentru
bazinele circulante este de numai 0,25-0,50 l/minut pentru 1 kg pastrav.
Debitul
bazinelor trebuie astfel calculate incat apa sa se schimbe complet de 3-5 ori
pe zi.
3.
DENSITATEA
Densitatea
pastravului destinat cresterii pentru consum difera de la o pastravarie la
alta, in functie de debitul disponibil pentru fiecare bazin, de temperatura si
de limpiditatea apei, de marimea pestilor.
In
pastravariile in care temperatura apei se ridica peste 18°C in timpul verii,
densitatea la m2 nu va depasi 4 kg, in restul timpului si indeosebi
iarna putand merge pana la 10 kg/m2.
In
pastravariile cu bazine din pamant densitatea va fi mai mica decat in cele din
beton, intrucat un debit mare macina treptat digurile, odata cu miscarile apei
in timpul hraniri.
B.
HRANIREA
PASTRAVULUI
Se stie
ca un organism, pentru a se mentine in viata sau pentru a creste are nevoie de
o anumita cantitate de hrana, de o anumita compozitie.
Pastravul
este un peste rapitor care se hraneste aproape in exclusivitate cu carne, sursa
principala de proteine. Hrana ce i se administreaza va trebui sa asigure, in
procentul aflat in natura, proteinele, hidratii de carbon si lipidele
(grasimile) necesare.
Proteina continuta in hrana
naturala este mult mai asimilabila decat cea din hrana naturala fata de 6,2 kg
proteina din hrana artificiala pentru a produce 1 kg de proteina pastrav.
1.
PRINCIPALELE
COMPONENTE UTILIZATE IN HRANA PASTRAVULUI
a.
Carnea de cal si vita constituie hrana care s-a administrat, din cele mai
vechi timpuri, in pastravariile noastre. Datorita coeficientului sau nutritiv,
relativ ridicat (5 - 8) fata de pretul de revenire pe kg, constituie un aliment
ce trebuie utilizat de cate ori se iveste ocazia .
Se recomanda administrarea carnii in stare cruda (in
afara vitelor suspecte de boala sau bolnave), intrucat fierberea ii reduce mult
din valoarea nutritiva.
b.
Deseurile de abator constituie hrana utilizata pana astazi in pastravariile
noastre. Calitatea si, respectiv, coeficientul nutritiv al lor depinde de
produsele care intra in componenta lor.
Splina si ficatul sunt produse cu valoare cea mai
ridicata, fiind bogate in proteine si vitamine si avand un coeficient nutritiv
foarte ridicat. Sunt utilizate in special pentru cresterea pastravului.
Alaturi de splina si ficat, celelalte organe interne se
vor utiliza la hranirea pestelui in al doilea an al existentei lui, aici
intrand si carnea, partial plamanii.
Burtile, intestinele, plamanii vor fi administrate
pastravului destinat valorificarii.
c.
Sangele este un
aliment bogat in proteine, dar sarac in materii minerale. Se utilizeaza
proaspat sau conservat, in amestec cu splina sau ficat si drojdie de bere,
pentru hrana puietului.
In amestec cu fainuri
vegetale, dat fiind costul lui scazut, se utilizeaza la hranirea pastravului de
consum.
d.
Branza de vaci se
utilizeaza indeosebi la hranirea alevinelor, in amestec cu splina si sange. Se
prepara din lapte degresat coagulat. Este un aliment sarac in vitamine, cu
coeficient nutritiv redus.
e.
Cisalidele sau
nimfele viermilor de matase constituie un aliment complex, care alaturi de
pestele marin formeaza hrana des utilizata in pastravariile japoneze.
La noi, crisalidele sunt
furnizate in stare uscata de Filatura de matase Lugoj, la un pret convenabil si
au un coeficient nutritiv foarte ridicat.
f.
Pestele oceanic sau marin marunt constituie unul dintre cele mai complexe alimente,
avand un coeficient nutritiv ridicat.
Se serveste fie intreg
pentru reproducatori si pastravul adult, fie tocat marunt pentru puieti si
amestecat cu 50% deseuri de carne si fainuri vegetale.
g.
Faina de carne
constituie un aliment concentrat usor de conservat, care serveste pastravului
in amestec cu fainuri vegetale.
h.
Faina de peste contine
aproape in intregime subtantele necesare cresterii pastravului, fiind un
aliment complex, atunci cand a fost preparata din deseuri de peste proaspat.
i.
Fainuri vegetale, in afara de faptul ca sunt hranitoare, servesc si ca
liant al acelor alimente cu care se administreaza in amestec obisnuit de 20%.
Cele mai des folosite sunt: faina de secara, orz, grau,
soia, porumb furajer si taratele.
Intra in retetele de hrana granulata.
j.
Pestisorii vii constituie unul din cele mai valoroase
alimente pentru reproducatori. Se recomanda utilizarea lor pentru hrana
reproducatorilor de pastrav indigen si indeosebi a color de lostrita, care se
hranesc din al doilea an al existentei lor numai cu peste.
Dintre speciile utilizate
la noi in acest scop se numara: obletele, porcusorul, boisteanul, scobarul,
etc.
k.
Diverse organisme din fauna naturala cum sunt :ramele, melcii, lacustele, ouale de furnici,
insectele cu zbor nocturn, contituie o hrana excelenta indeosebi pentru
reproducatori. Lipanul se creste in
captivitate numai cu hrana de acest gen.
l.
Vitaminele sunt
substantele indispensabile pentru dezvoltarea si functionarea normala a
organismelor. Absenta lor provoaca o serie de tulburari organice si predispune
organismele la boli.
Hrana naturala consumata de
pastravi contine un complex de vitamine care exista si in hrana artificiala,
intr-o proportie mai mare sau mai mica, dintr-o grupa sau alta. Se cunosc
astazi circa 16 vitamine, importante pentru cresterea pastravului, acestea
fiind: vitamina A, vitaminele din grupul
B, vitamina H, vitamina C, vitamina D, vitaminele E, vitamina PP, acidul
pantotenic, colina, inozitolul.
m.
Subtantele minerale sunt elemente cu functiune plastica fara rol nutritiv,
insa indispensabile unei normale dezvoltari a pastravului.
Se disting elementele
principale si oligoelemente. Primele, abundente in apa, sunt reprezentate prin
calciu si fosfor care exista de obicei in proportie de 2/1 si contribuie la
formarea scheletului pestelui.
Se cunoaste in mod deosebit
lipsa concentratiei normale de calciu care da dezechilibre osmotice si
incetinirea cresterii si procentul prea mare de sare din hrana care provoaca
edeme si in final moartea.
n.
Coeficientul nutritiv(QN). Cu cat o hrana este mai bogata in subtante nutritive si
cu cat este mai bine asimilata de pastrav, cu atat coeficientul nutritiv al
acestuia este mare.
Valoare coeficientului
nutritiv reprezinta cantitatea de hrana ce trebuie administrata pastravului .Cresterea de 1 kg este mai mica, cu atat
coeficientul nutritiv este mai bun.
2.
DISTRIBUIREA HRANEI
a.
Distribuirea hranei mixte. Hrana trebuie consumata imediat dupa adminstrare,
inainte de a cadea la fundul bazinului.
Cantitatea de hrana trebuie
calculata zilnic in functie de temperatura apei si indeosebi de cantitatea
totala a pestilor din bazine.
In principiu se
administreaza atata hrana intr-o portie cat consuma cu pofta pestii. Cu cat
ratia este servita regulat si normal, astfel incat toti pestii sa ajunga la
hrana, cu atat cresterea este mai rapida.
Hrana trebuie sa fie cat
mai variata si pe cat posibil amestecata si cu hrana naturala.
Cand temperatura apei
ajunge la 20°C, cantitatea de hrana scade la jumatate, iar pana la temperatura
de 23°C se administreaza cantitati foarte mici de deseuri si faina vegetala. La
o temperatura mai mare de 23°C hranirea inceteaza complet.
Hranirea inceteaza si cu minimum 48 ore inaintea oricarei
manipulari in efecivul piscicol(sortari , inventari, valorificari,
transport,etc.).
Puietul nehranit la timp si
cu hrana de proasta calitate va ramane rahitic si va realiza cresterea necesara
valorificarii intr-un interval dublu fata de cel normal.
Hrana preparata se distribuie in aceleasi locuri din bazin unde pastravii s-au invatat la hrana, la ore fixe. Este indicat ca ea sa fie distribuita deasupra unor platforme de scandura sau din beton, pentru ca cea eventual neconsumata sa fie ridicata si redistribuita la masa urmatoare si sa nu se depuna pe fundul bazinului.
Hrana preparata se distribuie in aceleasi locuri din bazin unde pastravii s-au invatat la hrana, la ore fixe. Este indicat ca ea sa fie distribuita deasupra unor platforme de scandura sau din beton, pentru ca cea eventual neconsumata sa fie ridicata si redistribuita la masa urmatoare si sa nu se depuna pe fundul bazinului.
Puietii si reproducatorii vor fi hraniti pe cat posibil
numai cu hrana animala.
b.
Distribuirea hranei granulate. Distribuirea
manuala prin aceasta metoda se poate supraveghea zilnic efectivul de peste,
in vederea observari comportamentului acestora. (fig. 46)
Se vor respecta
urmatoarele reguli:
-
evitarea declansarii reflexelor conditionate inaintea distribuirii tainului,
adica limitarea la maxim a miscarilor de du-te-vino ale personalului
- tainul
sa fie consumat in mai putin de 10 minute;
-
curatirea vaselor din care se distribuie nutreturile combinate, pentru a evita
fermentatiile, care se manifesta prin tulburari mai mult sau mai putin grave si
prin micsorarea poftei de mancare a pestilor;
-
respectarea regularitatii distribuirii tainurilor, pentru a se evita consumarea
hranei cu lacomie;
-
saptamanal se va fixa o zi de post in hranirea pastravului de consum.
Fig.46 -
Distribuirea hranei granulate
Fiecare
reteta de hrana are un anumit coeficient nutritiv in functie de care se
stabilesc relatiile corelate cu talia pestilor si temperatura apei. Au fost
omologate la noi cateva tipuri de distribuitoare mecanice de hrana la fostul
Prodcomplex Tg. Mures. Unul prin aruncare datorita unei moristi antrenata de
apa in cadere tip Ceahlau si alta cu tije.
Cel mai
raspandit distribuitor este cel cu tije constand dintr-un vas tip bidon cu
capac si o tija articulata intr-un orificiu elipsoidal al bidonului si
prelungita mult in afara acestuia. Acesta se incarca, cu hrana si se aseaza pe
un suport aproape de suprafata bazinului astfel capatul exterior al tijei sa
fie in apa. Printr-un reflex conditionat pastravul atinge cu gura tija
miscand-o, fapt care face ca prin orificiul elipsoidal sa cada in apa o anumita
cantitate de granule.
Distribuirea
automata a hranei scuteste mult din munca personalului, inlatura eventualele
neglijente sau greseli ale acestuia si asigura distribuirea corecta a hranei.(fig.47)
Fig 47 - Distribuitor de hrana
3.
ASPECTE
DEOSEBITE
In ultimul timp hrana
pentru pesti se fabrica mai putin dupa procedeul presat si mai mult asa-numita „hrana
extrudata” care, la aceeasi greutate are un coeficient de transformare mai
mare. Prin folosirea ei se reduce cu aproximativ 10-15% volum de transport,
locul de depozitare si manopera distribuirii ei si in principal, scurtarea
timpului de crestere.
Utilizand hrana granulata,
indiferent de compozitie se va avea in vedere:
-sa se
utilizeze numai hrana verticala calitativ. Pana acum cea verificata ani la rand
si care corespunde din toate punctele de vedere este cea produsa de firmele Arc
en Ciel-Italia si Provimi-Olanda.
- la
intrarea in pastravarie sa fie analizata chimic iar componentele ei si
calitatile chimice sa se inscrie in limitele noastre.
- doua
analize sunt, printre altele, obligatorii, necorespondenta lor ducand la
refuzul hranei: continutul de amoniac (NH2) sa nu depaseasca 80 mg%
si indicele de aciditate (KOH) sa nu fie mai
mare de 50 mg/g.
- sa
aiba in vedere ca atat o subnutritie si o hranire in salturi cat si o
supraalimentare a efectivelor de pesti, indiferent de varsta, delibiteaza
organismul si il expune la boli si parazite.
C.
VALORIFICAREA PASTRAVULUI
Scopul final al procesului
de productie dintr-o pastravarie de consum este valorificarea pastravului ajuns
la greutatea comerciala.
Se considera rentabila la valorificare, o greutate care sa
depaseasca 150 g bucata. Cu cat pastravul destinat consumului atinge intr-un
timp mai scurt greutatea de mai sus, cu atat cheltuielile ocazionate cu cresterea
lui sunt mai reduse si deci activitatea este mai rentabila.
1.
PRIN PESCUIT
SPORTIV
In spatiile
balneoclimaterice unde un mare numar de incadrati in munca isi petrec concediul
de odihna, valorificarea se face prin pescuit la bucata, oferind astfel
solicitantului si un mod de distractie.
Pastravii sortati la
greutatea de 150–200 g sunt introdusi intr-un bazin izolat de pastravarie iar
pescuitul lor este permis cu undita solicitatorilor.
Metoda poate fi practicata
si in alte pastravarii, valoarea pestelui fiind calculata prin deductie din
pretul fixat pentru kilogram.
2.
PRIN VANZARE
LA GREUTATE
Valorificarea la greutate a
pastravului se face incepand de la greutatea de 200g/buc.
O gospodarie judicioasa a
efectivelor piscicole si indeosebi o hranire si o sortare corespunzatoare fac
ca pastravul sa devina apt pentru valorificare la inceputul sau la mijlocul
celui de al doilea an de crestere.
Sunt pastravarii care,
beneficiind de o sursa de alimentare cu apa cu temperatura constanta, pot si
trebuie sa-si valorifice o treime din productie in toamna primului an de
existenta a efecivelor piscicole.
Pentru pescuirea unei
cantitati mici se foloseste minciogul sau sacul. Metoda prezinta dezavantajul
ca pestelui i se administreaza la prindere hrana si, in afara inregistrarii
unei greutati necorespunzatoare, resturile de hrana inghitita dau pestelui un
aspect neplacut necomercial.
Pescuitul partial se poate
efectua si cu sacul sau cu ajutorul agregatului electric, curentul putand dauna
insa, in unele cazuri, efectivelor ce raman in bazin.
CLASIFICAREA PASTRAVARIILOR
CLASIFICAREA PASTRAVARIILOR
Cresterea pastravului in diverse tari ale lumii se face
fie in mod extensiv, fie intensiv, acest mod de crestere din urma aplicandu-se
in majoritatea pastravariilor din tara.
Producerea pastravului de consum se face intensiv la densitati
mari si cu administrare de hrana artificiala, conform necesitatilor de
crestere.
Dupa scopul productiei pastravariile noastre se impart
in;
-
Pastravarii
de repopulare, cu scop de producere a
icrelor si puietului necesar repopulari apelor de munte. Acestea la randul lor
se diferentiaza in pastravarii de repopulare permanente, cu casa de incubatie
si bazine pentru cresterea puietilor si reproducatorilor - si pastravarii volant, cu functionalitate
sezoniera.
-
Pastravarii
de consum, care au ca obiect
producerea pastravului curcubeu si
fantanel, de la stadiul de icra pana la varsta de 1-2,5 ani, cand se
valorifica. Ele sunt prevazute, pe langa casa de incubatie, cu bazine pentru
cresterea din stadiul de puiet pana la stadiul valorificarii si pentru
cresterea reproducatorilor de pastrav curcubeu.
-
Pastravariile
mixte ,care au ca scop producerea
pastravului de consum solicitat de piata locala sau de turisti, si in paralel, producerea
icrelor sau puietului de pastrav necesar repopularii apelor de munte din judet
sau a celor din judetele invecinate.
material bine întocmit,profesional...felicitări
RăspundețiȘtergereFuraje pastrav: http://www.petshop-aquazoo.ro/87-furaje-pastrav
RăspundețiȘtergeretrec la practica in urma sfaturilor primite.toate mincarurile din gospodarie ce am dat au esuat. maliga, pine, cartofi prajiti si cruzi, slanina.carne conserve,porumb boabe...etc. multumesc mult domnu cu voi.
RăspundețiȘtergere